Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

- Draghi: Varlık alımlarına başlayacağız

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Eylül toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında AMB'nin Ekim'de varlık alımına başlayacağını duyurdu. AMB'nin politika faizini yüzde 0.15'ten yüzde 0.05'e indirmesinin ardından konuşan Draghi, faiz oranlarında teknik bir ayarlamanın artık mümkün olmadığını dile getirdi. Draghi " Varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) alımına başlayacağız" diye konuştu. Gerekli hallerde sıradışı politika araçlarını kullanmaya devam edeceklerini belirten Draghi, AB ekonomisinde büyüme ivmesinin zayıfladığını ifade etti. Varlık alım programı ile ilgili gelen soruları da yanıtlayan Draghi " Teminatlandırılmış varlık alım programı daha önce açıklananlardan farklı. Programın karmaşıklığı büyüklüğünü de etkiliyor. Bugün niceliksel genişlemeyi de tartıştık" dedi. AMB üyelerinin büyük çoğunluğunun VDMK alım programından yana olduğunun altını çizen AMB Başkanı, programın büyüklüğünü şu noktada söylemenin güç olduğunu vurguladı. VDMK alım programının var olanı yenileyeceğini de söyleyen Mario Draghi " program gayrimenkul sektörünü ve reel sektöre verilen kredileri de içerecek" dedi.

- Euro AMB'nin faiz indirimi sonrası 14 ayın en düşüğünde

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) politika faizini yüzde 0.05'e indirmesi ve varlık alımlarına başlanacağının açıklanmasının ardından dolar karşısında 1.3020 ile Temmuz 2013'ten bu yana ilk kez 1.30'un altına indi. Euro, AMB Başkanı Draghi'nin Ekim'de varlık destekli menkul değer alımlarının başlayacağını açıklamasının ardından, 31 önemli para biriminin hepsi karşısında değer kaybetti. Dolar endeksi ise, ABD'de hizmet sektörünün yükselmesi ile, 1 yılı aşkın bir sürenin zirvesine çıktı. Euro dolar karşısında yüzde 1.7 gerileyerek New York saati ile 12:02'de 1.2933 olurken, daha önce 1.2920 ile 10 Temmuz 2013'ün en düşük seviyesini gördü. Euro yen karşısında ise yüzde 1.3 değer kaybederek 136.08 oldu. Yen dolar karşısında yüzde 0.4 gerileyerek 105.24 oldu.

- Piyasalar 'AMB teşviği' ile yön buluyor

Küresel hisseler ve tahviller, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) beklenmedik şekilde faiz indirimine gitmesi ve varlık alımına başlayacağını duyurması ile, yükselirken, euro dolar karşısında 1 yılı aşkın bir sürenin en düşük seviyesine geriledi. 8 Avrupa ülkesindeki 2 yıllık tahvil faizleri 0'ın altında indi. Stoxx Europe 600 Endeksi, New York saati ile 13:10'da yüzde 1.1 yükselirken, Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 0.3 kazanç sağladı. Euro bütün önemli para bririmleri karşısında değer kaybederken, dolar karşısında Temmuz 2013'ün ardından ilk kez 1.30'un altına indi. 10 yıllık İrlanda ve İtalya tahvil faizleri rekor düşük seviyelere indi. 10 yıl vadeli ABD tahvil faizleri 6 baz puanlık düşüşle yüzde 2.46 oldu. Ham petrol fiyatları yüzde 1.1 geriledi. AMB varlığa dayalı menkul kıymet alımına başlayarak sıkıtındaki bölge ekonomisindeki banka fonlamasını rahatlatacak. AMB 3 temel faiz oranını da indirirken, politika faizini yüzde 0.05'e çekti.

- ABD hisseleri 'Draghi' ile rekor kırdı

ABD hisseleri, Mario Draghi'nin Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) faiz indirimi kararı aldığını ve varlık alımı programına başlayacağını duyurması ile, Standard & Poor's 500 Endeksi'ni rekora ulaştırarak, yükseliyor. S&P 500 yüzde 0.3 yükselerek New York saati ile 13:32'de 2,005.36 puan oldu. Dow Jones endeksi 36.86 puan veya yüzde 0.2 yükselişle 17,115.14 puanda. S&P 500'deki işlem hacmi 30 gün ortalaması ile aynı düzeyde seyrediyor.

- Avrupa hisseleri ‘faiz indirimi' ile 2 ayın yükseğine çıktı

Avrupa hisseleri,  Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) 3 ana faiz oranını düşürmesinin ve varlık alımına başlanacağının açıklanmasının ardından, 2 ayın en yükseğine çıktı. Stoxx Europe 600 Endeksi, AMB'nin faiz indirimlerinin ardından yüzde 1.1 yükselerek günü 348.89 puandan kapattı. Güne daha düşük başlayan endeks, AMB'nin faiz indirimlerinin ardından kayıplarını sildi. AMB Başkanı Draghi'nin varlık alımlarına başlayacaklarını açıklamasının ardından endeks banka hisseleri ile kazancını artırdı.

- Altın 11 haftanın düşüğüne yakın seyrediyor

Altın vadelileri New York'ta, dolardaki yükselişin alternatif varlık talebini azaltması sonucu, 11 haftanın yakınında yatay seyrediyor. Dolar 10 önemli para biriminin oluşturduğu sepet kur karşısında Temmuz 2013'ten bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, küresel hisse senetleri yükseldi. Altın fiyatları Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve varlık alımı hamlelerinin ardından yüzde 0.7 yükselmişti. Kıymetli metal, merkez bankalarının küresel bazda rekor düzeyde para basması ile gelen enflasyon endişelerinin ardından, Kasım 2008'den Haziran 2011'e kadar yüzde 70'lik artışa imza atmıştı. Aralık vadeli altın ons başına yüzde 0.1'den az yükselerek Comex New York’ta ons başına 1,270.50 dolar oldu. Paladyum, dün fiyatları 21 Ağustos’tan bu yana en düşük seviye olan 869.75 dolara düşmesinin ardından yüzde 1.4 artış ile ons başına 888.40 dolardan işlem gördü. Metal, dünyanın en büyük paladyum üreticisi Rusya’da üretimin aksayacağı endişeleriy ile 1 Eylül’de 13 yılın en yüksek seviyesi olan 912.26 dolardan gerilemişti.