Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

- Piyasalar 'ABD istihdamı’ ile yön buluyor

ABD Hazine tahvilleri beklentilerin altında kalan tarım dışı istihdam verisinin ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımını öngörülen zamanda yapacağı yönündeki söylentiler artırması ile yükselirken, dolar geriledi. ABD hisseleri jeopolitik gerilimin azalması ile yükseliyor.10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi New York saati ile 13:53'te yüzde 2 baz puan gerileyerek yüzde 2.43 oldu. Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.2 yükselerek 2,001.96 oldu. Stoxx Europe 600 Endeksi, 2 ayın en yükseğinden gerileyerek yüzde 0.4 düştü. Bloomberg Spot Dolar Endeksi 14 ayın yükseğinden yüzde 0.1 geriledi.

- Petrol fiyatları haftalık kayba yaklaşıyor

WTI ve Brent petrol fiyatları, ABD'de istihdamın beklentilerin altında kalması ve Ukrayna'da ateşkes sağlanmasının ardından, haftalık kayba hazırlanıyor. İki gösterge petrol türü de haftalık kayıplara yaklaşıyor. ABD'de tarım dışı istihdam Ağustos'ta beklentilerin oldukça altında kaldı. Ukrayna'da hükümet ile isyancılar yerel saat ile 18'de başlayan ateşkes konusunda anlaştı. Ekim vadeli WTI petrol kontratları, Nymex elektronik işlemlerde 98 sent düşerek New York saati ile 13'te varil başına 93.47 dolardan işlem gördü. Kontrat bu hafta yüzde 2.6, yıl genelinde yüzde 5 aşağıda seyrediyor. Ekim vadeli Brent petrolü kontratları, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 88 sent gerileyerek varil başına 100.95 dolardan alıcı buldu. Fiyatlar bu hafta yüzde 2.2 aşağıda seyrediyor. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 7.48 dolar seviyesinde.

- ABD piyasaları 'yüksek getirili hisseler' ile yükseliyor

ABD piyasaları, yüksek getirili hisselerin rallisi ile önceki kayıplarını silerek, yükseliyor. Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.35 yükseliş kaydederek, New York saati ile 14:45'te 2,004.59 puan oldu. Endeks son 1 aydaki ilk haftalık gerilemesine yaklaşıyor. Dow Jones endeksi yüzde 35.91 puan artışla, 17,105.49 oldu.

- Altın 'veri sonrası' 11 haftanın düşüğünden yükseliyor

Altın, ABD'de istihdam artışının beklentilerin altında kalmasının Fed'in öngörülen zamanda faiz artırımı yapacağı tezini desteklemesi ile, 11 haftanın düşüğünden yeniden yükseliyor. ABD'de tarım dışı istihdam, şirketlerin talep olasılıklarını hesaplaması ile Ağustos'ta beklentinin altında artarken, iş gücü piyasasında son dönemdeki ivmenin duraksadığını ortaya koydu. Tarım dışı istihdam 142,000 artış gösterirken, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 230,000 artış olacağı yönündeydi. Temmuz ayı istihdam rakamları yukarı yönlü revize edilerek 212,000 artış olarak bildirildi. Altın faiz artışı görünümünün talebi azaltması ile yılın ilk çeyreklik kaybına yaklaşıyor. Farklı veriler ABD'de imalatın ve konut piyasasının yükseldiğini gösterdi. Aralık vadeli altın kontratları yüzde 0.1 yükseliş ile New York Comex’te 1,268.00 dolar oldu. Spot altın, yüzde 0.4 kadar yükselerek New York saati ile 14:28'de ons başına 1,266.66 dolara çıktı. Altın bugün erken saatlerde 10 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeye gerilemişti.

- Obama: Ateşkes sürerse Rusya'ya yaptırımlar kalkabilir

Galler'deki NATO Zirvesi'nde basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna'daki ateşkesin sürmesi halinde Rusya'ya uygulanan yaptırımların kaldırılabileceğini belirtti. ABD Başkanı, ateşkes konusunda 'şüpheci ama ümitli' olduğunu dile getirdi.

Reuters'ın haberine göre, Ukrayna'daki ateşkes planının zaman alacağının da altını çizen Barack Obama, ABD ve Avrupa Birliği'nin Rusya'ya karşı yeni yaptırımları sonlandırmak üzere olduğunu dile getirdi. Rusya'nın Ukrayna krizindeki rolüne de değinen Obama " NATO Rusya'ya hareketlerinin sonuçları olacağı yönünde sağlam bir mesaj vermiştir" şeklinde konuştu.

- Avrupa hisseleri ‘AMB şüpheleri' ile geriledi

Avrupa hisseleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) teşvik tedbirlerinin ekonomik toparlanma sağlamayacağı yönündeki endişeler nedeniyle, 2 ayın yükseğinden geriledi.

Stoxx 600, yüzde 0.4 gerileyerek günü 347.57 puandan kapattı. Endeks, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) beklenmedik şekilde faiz oranlarını düşürmesi ve varlığa dayalı menkul kıymet planı açıklamasının ardından dün yüzde 1.1 artarak 3 Temmuz’dan bu yana en yüksek kapanışı gerçekleştirmişti.