Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ukrayna'da hükümet ve Rus yanlısı ayrılıkçılar dün gece kayıp yaşadıklarını öne sürerken, aylar süren çatışmaları durdurmayı hedefleyen ateşkes de tehlikeye girdi.

Şehir meclsine göre Mariupol'un Skhidny vilayetinde bombalama sonucu bir kadın ölürken, 3 kişi de yaralandı. Özerkliğini ilan eden Donetsk Bölgesi de Ukrayna ordusunun gece isyancı mevkilerine ateş açarak Makiyivka köyünde bir militanı öldürdüğünü iddia etti. Milli Güvenlik Konseyi ateşkesin sonlandırılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

Ölümler tarafların iki gün önce ateşkes sağlamasının ardından gerçekleşen ilk olma özelliğini taşıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ve mevkidaşı Putin dün telefonda konuşarak anlaşmanın aşamalarını tartıştı. Poroşenko'nun internet sitesinden yapılan açıklamaya göre ikili ayrıca Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) ateşkesi denetlemesi gerektiği konusunda anlaştı.

Kiev'deki Penta Araştırma Enstitüsü'nden politika analisti Volodymyr Fesenko " Bombalamaların ateşkesi tehlikeye attığına şüphe yok. Eğer bu yoğun askeri bir operasyondan ziyade yerel bir bombalama hadisesi ise ateşkes kalıcı olacaktır" yorumlarını yaptı.