Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikel, Filipinler’de maden ihracatının yasaklanacağı endişesi ile yükselişi 4. güne taşıyarak iki ayın en uzun süreli kazanç dönemini kaydediyor.

Nikel Londra’da yüzde 1.1 kadar artarak ton başına 19,786 dolar ile 9 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Kongre üyesi Erple John Amante’nin ofis yetkililerinden Ronald Madrigal’ın yaptığı açıklamaya göre, Filipinler meclisinin doğal kaynaklar komitesi 27 Ağustos’ta işlenmemiş maden cevher ihracatının yasaklanmasını içeren bir yasa teklifi sundu. Filipinler, Endonezya’nın yerini alarak Çin’e nikel cevheri sağlayan en büyük üretici oldu.

Melbourne’deki Australia & New Zeland Banking Group küresel emtia stratejisi müdürü Mark Pervan, “Çin’in nikel sanayisi, işlenmemiş maden tedarikinin azaltması ile önemli bir açık kaydederek zayıflaması sürdürüyor” ifadesini kullandı.

Nikel Londra Metal Borsası’nda (LME) Tokyo saati ile 16:21’de ton başına 19,781 dolardan işlem gördü. Metal geçtiğimiz hafta yüzde 4.1 yükseliş ile kazancını 5. haftaya taşıdı.

Bakır Londra büyük bir değişiklik göstermeyerek ton başına 6,980.50 dolar seviyesine geldi. Aralık vadeli bakır kontratları ise pound başına 3.1705 dolar oldu. Çin’de piyasalar resmi tatil nedeniyle bugün kapalı olacak.

Çin’de ihracat Ağustos ayında yüzde 9.4 yükseldi. Bloomberg News anketine katılan analistlerin tahmin medyanı yüzde 9 artış görüleceği yönündeydi. İthalat ise beklenmedik şekilde yüzde 2.4 gerileyerek ticaret fazlasının 49.8 milyar dolar olmasını sağladı.

LME’de alüminyum yükselirken kurşun, çinko ve kalay yatay seyretti