Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

The Boston Consulting Group'un açıkladığı "2014 Yükselen Küresel Yıldızlar" listesindeki Türk şirketi sayısı 4'e çıktı, listeye en son eklenen Yıldız Holding oldu.

Dünyanın lider yönetim danışmanlığı firmalarından The Boston Consulting Group (BCG) tarafından bu yıl 6.'sı yayınlanan "Yükselen Küresel Yıldızlar 2014" raporu ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerden gelen ve "küresel liderliğe" oynayan 100 büyük firma açıklandı.

Buna göre, geçen yıl Koç Holding, Sabancı Holding ve Türk Hava Yolları olmak üzere 3 Türk şirketinin bulunduğu listeye bu yıl Yıldız Holding de katıldı.

Dünyanın en önemli çikolata markalarından biri olan Godiva'yı 2007 yılında satın alarak küresel pazarda önemli bir yer edinmeye başlayan Yıldız Holding, 2014 yılında Yükselen Küresel Yıldızlar listesine merhaba diyen 13 şirketten biri oldu.

Orta ve Doğu Avrupa, Afrika ve Orta Asya pazarında bilinen şirketlerden biri haline gelmiş durumda olan Yıldız Holding, Ülker markası ile Türkiye bisküvi ve çikolata pazarının yaklaşık olarak yarısını elinde tutuyor ve gelirlerinin yaklaşık yüzde 20'sini yurtdışından elde ediyor.

"Türkiye'de şirketlerin küresel çapta yükselmesini destekleyecek birçok faktör var"

Raporda görüşlerine yer verilen BCG Türkiye Genel Müdürü ve Yönetici Ortağı Burak Tansan, Türkiye'nin konumu ve son yıllardaki ekonomik göstergeleri doğrultusunda şirketlerin küresel çapta yükselmesini destekleyecek birçok faktörün bulunduğunu kaydetti.

Tansan, organik büyümenin yanı sıra satın almaların da şirketlerin küresel pazarda güç kazanmalarına büyük katkı sağladığını ifade ederek, "Ancak listeye girmesinin altındaki tek etken bu değil. Listedeki 4 Türk şirketi için de geçerli olan bir şey var ki, önceleri daha fırsat bazlı ve reaktif hareket eden şirketlerimiz, son yıllarda yeni pazarlara açılmak ve büyümek için daha stratejik hareket ediyor. Bu şirketler yeni pazarlarda başarılı olabilmek için marka konumlandırmalarından satış operasyonlarına, ham madde alımlarından organizasyonlarına kadar tüm değer zincirini gözden geçiriyor. Türkiye ileride daha birçok yükselen küresel yıldız çıkaracak" değerlendirmelerinde bulundu.

Listenin lideri Çin, Türkiye en iyi 10 ülke arasında

Verilen bilgilere göre, bu yıl listede yer alan 100 şirket toplam 18 ülkeden gelirken Türkiye listede en fazla şirketi bulunan ilk 10 ülke arasında yer aldı. 29 şirketiyle listede baskın konumda olan Çin'i, 19 şirketle Hindistan ve 13 şirketle Brezilya izledi. Yükselen Yıldızlar arasında bu sene Meksika'dan 6, Tayland'dan 5, Türkiye, Güney Afrika ve Rusya'dan ise 4'er şirket yer aldı.

BCG Yükselen Küresel Yıldızlar raporunda 2006 yılından beri toplam 205 şirket yer buldu. Ancak sadece 40 şirket her yıl düzenli olarak listede yer alma başarısını gösterdi.