Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ünlü yatırımcı ve finans spekülatörü George Soros, dünyada liberal demokrasinin temsilcisi olan Avrupa Birliği'nin içinde bulunduğu şartların İskoçya'nın bağımsızlığı için elverişli olmadığını belirtirken, Britanya gibi önde gelen devletlerin içe dönük meselelerle ilgilenmek yerine dünyayı ilgilendiren sorunları çözmek için çaba sarf etmeleri gerektiğini belirtti.

Financial Times için bir makale kaleme alan Macar asıllı Amerikalı yatırımcı Soros, Batı dünyasının Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi tehditlerle meşgul olmak yerine iç meselelere dalarak büyük bir hata yaptığını ifade etti. Avrupa Biriliği'nin ve ABD'nin 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana uluslararası düzenin en büyük destekçileri olduğunu savunan iş adamı, bu önemli güçlerin dünya genelindeki meselelerde başrol oynamaya devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Avrupa Birliği'nin (AB) ve ABD'nin son zamanlarda bu önemli rolü oynamaması nedeniyle Ukrayna ve IŞİD gibi sorunların ortaya çıktığını belirten Quantum Endowment fonu sahibi Soros'a göre, İskoçya'nın Britanya'dan ayrılarak ortak parayı kullanmaya devam etmesi halinde sorunlar yaşanabilir. Siyasi birlik olmadan ortak para kullanımının İskoçya için elverişli faiz oranlarına veda anlamına geleceğini vurgulayan ABD'li iş adamı, İskoçya'nın en azından 2017'ye kadar bekleyerek Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği kararını görmesi gerektiğini söyledi.

Soros " Britanya'nın AB'den veya İskoçya'nın Britanya'dan ayrılmaları için olabilecek en kötü zamandayız" diyerek birliği savundu.

George Soros ayrıca "Avrupa Birliği'nin Trajedisi: Dağılma veya Diriliş" kitabının da yazarı.