Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya para birimi ruble, Avrupa Birliği'nin (AB) ülkeye yönelik yaptırımları genişleterek OAO Rosneft ve diğer enerji şirketlerini dahil etmesi ve Brent petrolünün 100 doların altında tutunması ile üst üste ikinci günde zayıflayarak rekor düşük seviyeye geriledi. Rusya tahvilleri de faiz oranı kararı öncesinde geriliyor.

Ruble dolar karşısında yüzde 0.6'ya varan düşüşle 37.7265'e kadar zayıflarken, Moskova saati ile 11:35'te düne göre yüzde 0.4 aşağıda işlem görüyor. 10 yıl vadeli ruble cinsinden tahvil düşüşü beşinci güne taşırken, böylece faiz 2 baz puan artarak yüzde 9.78 oldu.

AB Rusya'ya yönelik yaptırımları genişleterek Rosneft, OAO Gazprom Neft ve OAO Transneft gibi şirketleri de dahil etti. ABD Başkanı Barack Obama da AB'yi takip ederek Rusya'ya yönelik finansal, enerji ve savunma alanlarında yaptırımları artıracağını ve genişleteceklerini bildirdi. Rusya cephesinde ise Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcülerinden Dmitry Peskov, giyim ve otomobil gibi bazı ithalatları misilleme olarak durdurabileceklerini söyledi.

Rosneft'in Mart 2022 vadeli Eurobondlarının faizi yedi baz puan artışla yüzde 6.85 oldu ve bir haftadan uzun bir sürenin zirvesine ulaştı. Ruble euro karşısında yüzde 0.4 kayıp yaşayarak 48.6530 olurken, euro ve dolardan oluşan sepet karşısında da yüzde 0.4 zayıflayarak 42.6011 seviyesinde.

Rusya Merkez Bankası Moskova saati ile 13:30'da faiz oranını açıklayacak. Bloomberg anketine katılan 26 ekonomistten 15'i faiz oranının yüzde 8'de kalacağı tahmininde bulunurken, 10 tahminci yüzde 8.5'e artış olacağını tahmin etti. Bir ekonomist ise faizin yüzde 7.75'e daraltılacağı yönünde görüş bildirdi.