Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:55'te güncellendi)

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, varlık alım planına yönelik eleştirilere cevap vererek " Tahvil alımı 'büyük' olacak" dedi. AMB ayrıca 100’lerce milyar euro değerinde varlığa dayalı menkul kıymet satın alımı gerçekleştirdi ve hükümetlere riskli varlıklarla ilgili güvence sağlamaları yönünde çağrıda bulundu.

Milano'daki Avrupa Merkez Bankaları Toplantısı'nda konuşan Draghi Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler (VDMK) programının öncelikle kıdemli dilimleri kapsayacağını belirtirken program için " Orta dereceli kredi notuna sahip dilimlere genişlerse etkili olur" dedi.

Draghi, geçen hafta açıklandığı günden bu yana yatırımcının kafasında soru işaretlerine neden olan VDMK programına da açıklık getirmeye çalıştı. AMB'nin üzerinde düşeni yaptığnı ve topun devletlerin sahasında olduğunu dile getiren Draghi " Devlet garantisi verilirse VDMK programının kapsamı genişleyebilir" diye konuştu.

Avrupa Merkez Bankası, bankaların bilanço tablolarını mevcut hale getirmelerini desteklemek ve borçlanmayı canlandırmak için bu ay varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) olarak adlandırılan parçalara bölünmüş paketlerce kredi satın alımı yapacağını açıkladı. Ancak plan Bundesbank ve diğer bankalarda AMB’nin aşırı risk aldığı yönünde endişe uyandırıyor.

AMB Başkanı Mario Draghi’nin bu hafta Euro Bölgesi maliye bakanları ile yaptığı toplantıda sunulacak raporda, Paris ve Berlin’den risk limitinin düşürülmesini için merkez bankasının riskli varlık dilimlerinin güvencelendirilmesi çağrısına muhalefet gelmesi bekleniyor.

Draghi direnç endişlerini Perşembe günü yaptığı konuşmada şöyle dile getirmişti:

“ABD gibi diğer ülkelerde olduğu üzere kamusal teminat şartları, küçük ve orta ölçekli işletmeler için kredileri desteklemek amacıyla yerine getirilmeli”

Euro Bölgesi menkul kıymetleştirme piyasasını canlandırmak için gerçekleştirilen hareket yatırımcı güvenini destekledi ve euronun bölgedeki krizden bu yana en sert düşüşü göstermesini sağlayarak AMB’nin enflasyonu 5 yılın en düşüğü yüzde 0.3 oranından yüzde 2’nin altına gelmesi hedeflenen seviyeye yükseltmesini kolaylaştırdı.  

Bazı AMB politika yapıcıları merkez bankasının planına karşı görüş bildirdiler. Muhalif görüş bildirenler arasında bulunan Bunderbank’ın Başkanı Jens Weidmann, aktife dayalı menkul ihracının daha kaliteli dilimlerine yeterince talebin olduğunu ifade ederek VDMK alımı planını gereksiz olduğunu söyledi.

(15:55'te güncellendi)