Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sanayi metalleri, Çin ekonomisinin yavaşladığına işaret eden sanayi üretimi ve perakende satışlar verilerinin ardından bakır öncülüğünde geriliyor.

Bakır Londra’da yüzde 0.8 kadar gerilerken, çinko ve kurşun düşüş gösterdi. Çin’de sanayi üretimi Ağustos ayında küresel finansal krizden bu yana en zayıf yükselişi kaydederken, yatırım ve perakende satışlar beklentilerin altında kaldı. Bugün dünyanın ikini en büyük metal tüketicisi ABD’nin sanayi üretimi verisini açıklanacak. Bllomberg Anketine katılan ekonomistler Ağustos ayında ABD sanayi üretiminin bir önceki aya göre yavaşladığı yönünde tahminde bulunuyor.

Australia and New Zeland Group Ltd. analistlerinden Daniel Hynes, “Haftasonu açıklanan Çin verileri beklentilerin altında geldi. Dolayısıyla sanayi metallerindeli düşüş şaşırtıcı değil” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) ton başına 6,780.75 dolara kadar gerileyerek 11 Eylül’den bu yana en düşük gün içi fiyatı gördü. Vadeliler yüzde 0.6 düşerek Hong Kong saati ile 09:56’da ton başına 6,798 dolardan işlem gördü.

Aralık vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 1 düşüş ile pound başına 3.0755 dolar olurken, Kasım vadeli bakır kontratı Şanghay’da yüzde 0.8 gerileyerek ton başına 48,200 yuandan (7,852 dolar) alıcı buldu.

Çin’de sanayi üretimi bir önceki yıla göre Ağustos ayında yüzde 6.9 yükseldi. Temmuz ayında ise yüzde 9 artış göstermişti.

LME’de çinko yüzde 0.3 düşüş ile ton başına 2,269 dolar olurken, kurşun yüzde 0.6 gerileyerek ton başına 2,110 dolardan işlem gördü. Alüminyum ve kalay düşerken, nikel yükseldi.