Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

- Piyasalarda "Fed iyimserliği" sürüyor

ABD hisseleri, işsizlik başvurularının beklenenden iyi gelmesi ile Standard&Poor's 500 endeksini gün içi rekoruna ulaştırarak, yükseliyor. Altın fiyatları Fed'in 2015 faiz tahminini artırmasının ardından geriledi. S&P 500 New York saati ile 13:48'de yüzde 0.4 yükseldi. Dow Jones endeksi rekoru yüzde 0.5 ilerletti. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi 1 baz puan yükselerek yüzde 2.63 oldu. Sterlin İskoçya'nın referandumda bağımsızlığı reddedeceği beklentisi ile ralli aparken, yen dolar karşısında 6 yılın düşüğüne geriledi. Bloomberg Emtia Endeksi 5 yılın düşüğüne gerilerken, bakır ve WTI petrolü yüzde 1.1 düştü. Altın fiyatları 8 ayın en düşüğünde.

- Altın "Fed" ile 8 ayın en düşüğünde

Altın New York'ta, Fed'in faiz oranları için tahminlerini yükseltmesinin ardından son sekiz ayın en düşük seviyesine indi. Vadeli altın kontratları, Fed'in faiz oranları için görünümünü artırmasının talebi azaltması ile, 8 ayın en düşük seviyesine geriledi. Altın fiyatları ABD ekonomisinin toparlanmasına hız vermesi üzerine, yılın ilk çeyreklik kaybına yaklaşıyor. Merkez Bankası her ne kadar faizleri 'kayda değer bir süre' daha 0'a yakın tutacağının sözünü verse de, politika yapıcılar önümüzdeki yıldan itibaren faiz tahminlerini artırdı. Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1 düşerek, New York saati ile 09:56'da, ons başına 1,220.90 dolara geriledi. Kontrat bugün 1,216.30 dolar ile 6 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

- ABD hisseleri 'işsizlik başvuruları' ile yükseliyor

ABD hisseleri, yatırımcıların faiz oranlarının düşük kalacağı spekülasyonları yapması ve işsizlik başvuruları verisinin beklenenden iyi gelmesi ile yükselişi üçüncü güne taşırken, gösterge endekslerde rekor seviyeler yakalanıyor ConAgra Foods Inc. tahminlerin üstündeki kar rakamları ile, yüzde 3.8 değer kazandı. Kohl's Corp., Citigroup Inc. analistlerinin hisseleri tavsiye etmesinin ardından, yüzde 1.3 prim yaptı. Rite Aid Corp., düşük borçlanma oranlarının ve yüksek maliyetlerin karı etkiledğini açıklaması ile, yüzde 18 çakıldı. Standard & Poor's 500 endeksi yüzde 0.4 yükselerek New York saati ile 13:31'de 2,009.45 puan oldu. Dow Jones endeksi ise 89.65 puan, yani yüzde 0.5 artışla 17,246.50 puan ile tüm zamanların rekor seviyesine yüzde 0.5 yakın durumda. Nasdaq Bileşik ve Russell 2000 endeksleri de yüzde 0.5 yükseldi.

- Avrupa hisseleri ‘Bayer’ ile yükseldi

Avrupa hisseleri, Fed Başkanı Janet Yellen’in faiz oranlarının yakın bir zamanda artırılmayacağını belirtmesinin ardından, Bayer AG'nin plastik birimini ayıracağını açıklaması sonrası değer kazanması ile, yükselişi sürdürdü. Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 1 yükselerek günü 347.78'de kapattı. Gösterge endeks ABD'de işsizlik başvurularının beklenenden iyi geldiğini gösteren rapor ile, kazancını artırdı. Endeks yüzde 1'lik haftalık kazanca yaklaşıyor.

- ABD'de işsizlik başvuruları beklenenden iyi çıktı

ABD'de işsizlik başvuruları geçen hafta 280.000 ile 2 ayın düşüğüne gerileyerek istihdam piyasasının toparlanmayı sürdürdüğünü gösterdi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın Washington'da yaptıığı açıklamaya göre başvurular 13 Eylül'de sona eren haftada 36.000 azalarak 280.000 oldu. Bloomberg anketine katılan 52 ekonomistin tahmin medyanı 305.000'e gerileme olmuştu. Hali hazırda işsizlik maaşı alanların sayısı ise 7 yılın en düşük seviyesine geriledi.