Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya merkez bankası Bank of Japan (BOJ) eski başkan yardımcılarından Kazumasa Iwata, ülkenin para birimi yendeki düşüşün hanehalkı alım gücünü zayıflatması ve şirket karlarını olumsuz etkilemesiyle, Japonya'nın resesyona girme tehlikesi içerisinde olduğunu söyledi.

2003-2008 yılları arasında BOJ'da başkan yardımcılığı yapan Iwata, "Yenin şu andaki zayıflığı biraz fazla. Abenomi kendi kendini yoksullaştırma riskine neden oluyor ve bu yöndeki sinyaller oluşmaya başladı" dedi.

ABD'den Japonya'ya birçok ekonomide daha önce görülmeyen para politikalarının döviz kuru oynaklığını artırma tehdidi oluşturması ile yen dolar karşısında altı yılın en düşüğüne yakın seviyelerden işlem görüyor. Artan ithalat maliyetleri Başbakan Shinzo Abe'nin dünyanın en büyük borç yükünden kurtulmak için birkez daha satış vergisi artışı yapılıp yapılamayacağını değerlendirmesi ile ekonomiyi olumsuz etkiliyor.

Japan Center of Economic Research Başkanı Iwata, "Japonya ekonomisinin temellerinin yansıması olarak para biriminin dolar karşısında 90-100 yen aralığında olması uygun görünüyor" dedi.

Yen dolar karşısında Tokyo saati ile 13:51'de 108.80 yenden işlem görürken, 19 Eylül'de 109.46 yen ile Ağustos 2008'den bu yana en zayıf seviyeyi gördü. Parite geçtiğimiz ay yüzde 4.5 gerileyerek Bloomberg tarafından takip edilen 16 önemli para birimi arasında en büyük düşüşü yaşadı.

Abe tarafından 2012'de göreve getirilen BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda, enflasyon hedefine ulaşmak için ne gerekiyorsa yapılacağını söylüyor. Dolar/yen paritesinin 109 doları görmesinin ardından Kuroda, Avustralya'daki G-20 toplantısında mevcut para birimi hareketlerini büyük bir sorun olarak görmediğini söylemişti.