Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye'de Ağustos ayında kredi kartı ile alışveriş tutarı yıllık bazda yüzde 10.7, bir önceki aya kıyasla da yüzde 4.4 oranında artarak 37.9 milyar TL’ye ulaştı. Kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişler ise aylık yüzde 2 oranında azalarak 8.3 milyar TL oldu. Yıllık bazda düşüş ise yüzde 18.4'ü buldu.

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerine göre, Türkiye'de Ağustos ayında kredi kartı sayısı bir önceki aya göre yüzde 3.5 azalırken, yıllık bazda ise yüzde 1 artış kaydetti. Aktif kullanılan kredi kartı sayısı ise aylık yüzde 1 azaldı, yıllık bazda yüzde 10 arttı.

Bu dönemde banka kartı sayısı aylık yüzde 0.8, yıllık bazda ise yüzde 4.8 arttı. Aktif kullanılan banka kartı sayısı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.5 artarken, aylık bazda ise yüzde 1.7 oranında azalarak 40.2 milyona geriledi.

Kredi kartı sayısı ve taksit tutarının azalmasında kredi kartı kullanımına yönelik alınan önlemler etkili olurken, banka kartı sayısı ve kredi kartı sayısının son aydaki gerilemesinin nedeni ise bankaların uyguladığı hesap ve kart ücretleri etkili oldu.

Bloomberg Araştırma Grubu’nun BKM verilerinden derleyerek gerçekleştirdiği Sektörel Harcama Endeksi’ne göre, Ağustos ayında perakende harcamaları yüzde 7,3, akaryakıt harcamaları yüzde 8,6, turizm harcamaları yüzde 17,4 arttı. Bu dönemde harcamaları giyim sektöründe yüzde 15, mali yükümlülük ödeme ve diğer sosyal harcamalarda yüzde 26,2 oranında azaldı