Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır dünyanın en büyük sanayi metali tüketicisi Çin’de imalat PMI’ının beklentileri aşması ile 5 günden bu yana ilk kez yükselirken, nikel öncelik kayıplarını azaltıyor.

Bakır Londra’da yüzde 0.8 kadar yükselirken, nikel yüzde 3.2 kadar düşmesinin ardından kayıplarını azalttı. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics tarafından hazırlanan Çin öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Ağustos ayındaki 50.2 seviyesinden Eylül ayında 50.5’e yükseldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 50 seviyesindeydi. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor.

Korea Exchange Bank Futures Co. metal traderlarından Chae Un Soo, “Bugün gündemin ana başlığı Çin olacak. Çin imalat PMI’ının beklentileri aşması sanayi metallerinin fiyatlarının yukarı çıkmasına yardımcı olarak kısa vadede güveni artırdı” diye konuştu.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.7 artarak Hong Kong saati ile 10:22’de ton başına 6,764.75 dolar oldu. Bakırın bugünkü yükselişi 2014 yılı kayıplarını yüzde 8.1’e düşürdü ancak bakır hala metal borsasında en kötü performans gösteren metaller arasında yer alıyor. Nikel ise Londra’da erken saatlerde 16,483 doları gördü.

LME’de nikel stokları bu yıl yüzde 30 artarak 22 Eylül’de 339,036 tona ulaştı. 18 Eylül’de ise tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Çin’in Filipinlerden gerçekleştirdiği nikel cevheri ithalatı Ağustos ayında yüzde 6.4 yükselerek 5.33 milyon ton ile rekor seviyeye ulaştı.

LME’de çinko ve kurşun değerlenirken, alüminyum yatay bir seyir izledi. Kalay ise değişiklik göstermedi.