Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:15'te güncellendi)

Avrupa hisseleri, sağlık hizmetleri şirketlerinin sertleşen ABD vergi kanunlarının görünümlerini düşüreceği endişesi ve imalat büyümesinin yavaşlaması ile 11 haftanın en büyük düşüşünü kaydetti. ABD endeks vadeliler gerilerken, Asya hisseleri kazançları azalttı.

Stoxx Europe 600 Endeksi'nde 19 sanayi grubu da geriledi. Shire Plc ve AstraZeneca Plc, ABD Maliye Bakanlığı’nın şirketlerin merkezlerini yeni vergi yasasından kaçınmak için yurtdışına taşımalarını güçlendirmeye yönelik aldığı kararın ardından en az yüzde 2.5 değer kaybetti. Ukrayna ve Rusya’da en büyük riske sahip yabancı banka olan Raiffeisen Bank International AG, yıllık kayıp beklentisi açıklamasının ardından Eylül 2011'den bu yana en büyük düşüşü kaydetti. Splenda tatlandırıcı üreticisi Tate & Lyle Plc, yıllık kar açıklamasının analist beklentilerinin altında kalması ile 7 yıla yakın bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 1.4 düşerek günü  341.89 puandan tamamladı. Euro Bölgesi imalat PMI’ı beklentilerin altında bir büyüme gösterdi. Endeks, Çin maliye bakanının hükümetin teşvik sağlayacağı spekülasyonlarını sonlandırmasının ardından düşüş gösterdi. Standard & Poor’s 500 endeks vadelileri bugün yüzde 0.2 gerilerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 arttı.

Habib Bank AG şef yatırımcısı David Wartenweiler, “ABD’de şirketlerin vergi ile ilgili problemleri büyük bir politik sorun teşkil ediyor. Piyasa ise açıklanan yeni kanunlara reaksiyon gösteriyor. Sağlık hizmetleri beklenmedik şekilde iyi performans gösterdi. Dolayısıyla kar satışları olması normal” dedi.

(19:15'te güncellendi)