Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünyanın dört kıtasına yayılmış üniversiteler, öğrencilerin geleneksel akademik derslerin küresel ekonomiyi çökerten sorunların anlaşılmasında yetersiz kaldığı yolunda protestoya gitmelerinin ardından, ekonomi bölümlerinin ders programında değişikliğe gidiyor.

Financial Times'ta çıkan habere göre, öğrenci grupları, üniversitelerin ekonomi bölümlerine, eşitsizlik ve küresel ısınma gibi dünyanın en önemli sorunları ile mücadele etmede yetersiz kaldıkları eleştirisini getiriyorlar. Öğrenciler ayrıca, profesörlerin, ekonomi teorilerinin geniş bir yelpazesini öğretmekte isteksiz oldukları ve bunun yerine 2008 yılındaki çöküşü açıklamakta yetersiz kalan neoklasik modeller üzerinde durdukları eleştirisinde bulunuyor.

Haberde, protestoların, Columbia Üniversitesi akademisyenlerinden Joseph Stiglitz ve İngiltere Merkez Bankası baş ekonomisti Andy Haldane gibi önemli ekonomisterin de desteğini aldığı vurgulandı. Bu görüşün yandaşları, sonraki nesil politika yapıcıların kriz öncesi hataları tekrarlamamaları için, yaklaşımların daha geniş bir yelpazesinin anlatılması gerektiğine inanıyor.

Londra, Paris, New York, Boston, Budapeşte, Sydney ve Banglore'daki fakülteler, University College London profesörlerinden Wendy Carlin'in başkanlığını yaptığı CORE projesi ile ortaya çıkan yeni bir ders programının test edilmesi ile birlikte, bu şikayetleri bu eğitim yılında çözmeyi amaçlayacak. Milyarder yatırımcı George Soros tarafından finanse edilen bir araştırma grubu olan The Institute for New Economic Thinking bu program için şimdiye kadar 300,000 dolar civarında bir harcama yaptı.