Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:05'te güncellendi)

Altın New York'ta, yatırımcıların dikkatlerini alımların arttığına ilişkin işaretler yerine, iyileşmekte olan ABD ekonomisinin görünümüne yöneltmeleri ile birlikte, dün yaklaşık üç haftanın en hızlı yükselişini göstermesinin ardından fazla değişmedi.

Altın iki gün önce, dolar 10 önemli para biriminden oluşan sepet karşısında son dört yılın en yüksek seviyesine çıkarken, ABD resmi verilerine göre, spekülatörlerin altında kısa pozisyonlarını Haziran ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkarmaları ile birlikte, ons başına 1,208.80 dolara kadar gerileyerek, sekiz ayın en düşük seviyesini gördü. Fed geçen hafta, faizleri kayda değer bir süre düşük seviyelerde tutma taahhüdünü korumasına karşın, 2015 yılı için faiz tahminini yükseltti.

Altın dün, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Bahreyn ve Katar'ın, ABD öncülüğünde Suriye'deki İslam Devleti militanlarına düzenlenen ilk hava saldırısına katılmaları ile birlikte, yüzde 0.3 arttı. UBS AG, bugünkü raporunda, özellikle Çin'dekiler olmak üzere, fiziki alıcıların geri gelmekte olduğunu kaydetti.

UBS, bugünkü raporunda, düşüş beklentisi ile açılan pozisyonların kapatılmasını işaret ederek, "Altında, temelde kısa pozisyon kapama rallisi yüksek olasılığı öncülüğünde ve daha düşük ölçüde, fiziki talebin geri dönmesi nedeniyle, bir 'düzeltme sıçraması' gerçekleşiyor olabilir," dedi ve "Güçlü dolar beklentileri, Fed'in normalleşmesi ve çıkış yolu üzerinde daha fazla odaklanma ve enflasyon risklerinin az olması rallilerin sınırlı kalmasına neden olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek ons başına 1,221.70 dolarda kaldı. Spot altın Londra'da yüzde 0.1 düşüşle ons başına 1,221.63 dolara geriledi.

İşlem Hacmi

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor hazırlandığı sırada, son 100 günün ortalaması yakınındaydı.

Altının 14 günlük RSI göstergesi 12 gündür 30 seviyesinin altında seyrediyor. Bu durum, teknik analize göre değerlendirme yapan bazı yatırımcılar için, fiyatların yakında yükselebileceği anlamına geliyor. UBS; bir aylık altın fiyat tahminini 1,250 dolarda tutarken, üç aylık tahminini 1,300 dolardan 1,200 dolara indirdi.

Çin'in Borsaya kote en büyük aracı kurumunun bir birimi olan CITICS Futures Co.'nun analistlerinden Zhu Runyu, "Altının, jeopolitik gerilimler sürse bile, aşağı trendinde somut bir değişiklik yok," dedi ve "ABD ekonomisi toparlanma yolunda ve faizlerin artırılması artık sadece bir zaman sorunu. Bu durum doları yukarı itecek ve altın üzerinde baskı oluşturacak" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli gümüş kontratları, New York'ta, yüzde 0.5 düşüşle ons başına 17.69 dolara geriledi. Kontrat 22 Eylül'de 17.325 dolar ile Temmuz 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Ocak vadeli platin, iki gün önce bu yılın en düşük seviyesini gördükten sonra, fazla değişmeyerek ons başına 1,334.80 dolarda kaldı. Aralık vadeli palladyum yüzde 0.9 değer kazanarak ons başına 823.55 dolara çıktı.

Spot gümüş yüzde 0.3 düşüşle ons başına 17.7382 dolara geriledi. Metal 22 eylül'de 17.3491 dolara kadar inerek Temmuz 2010'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Platin, iki gün önce ons başına 1,324.94 dolar ile bu yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından bugün yüzde 0.3 değer kazanrak 1,336.88 dolara çıktı. Palladyum yüzde 1 primle ons başına 823.44 dolara çıktı. Metal dün 800.15 dolar ile 12 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.

(15:05'te güncellendi)