Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Elektronik ticaret devi "Alibaba"nın kurucusu Jack Ma'nın 150 milyar yuanlık (yaklaşık 24,4 milyar ABD Doları) servetiyle Çin'in en zengin adamı olduğu açıklandı.

Çin'de her yıl açıklanan "Hurun Zengin Listesi 2014" raporuna göre, 50 yaşındaki Ma'nın, geçen yıl ülkenin en zengin adamı olan "Dalian Wanda Group"un sahibi Vang Cianlin'in yerini aldığı bildirildi. Çin'deki gayrimenkul yatırımcılarından olan ve bu yıl listenin ikinci sırasında yer alan Vang'ın servetinin geçen yıla oranla yüzde 7 artarak 145 milyar yuan olduğu açıklandı.

Alibaba'nın hisselerini ABD'de halka arz ederek dünya tarihinin en büyük Borsa açılımlarından birini yapan Ma'nın ilk kez Hurun listesinde zirveye oturduğu belirtildi.

Dünya genelinden 3,5 milyonu aşkın şirketin faaliyet gösterdiği elektronik ticaret şirketi Alibaba'nın yıllık cirosu 300 milyar doları halihazırda geçmiş durumda. Şirket, internette oluşturduğu küresel toptan satış platformu ile milyonlarca alıcı ve satıcıya hizmet veriyor.

- IT sektörü ilk 10'da yer aldı-

Listeye göre, ilk 10 zenginden beşi ülkedeki bilişim teknolojileri şirketlerinin sahibi. Buna göre ülkedeki internet devi Tencent grubunun sahibi Pony Ma 108,5 milyar yuanlık servetiyle beşinci, ülkenin arama motoru "Baidu.com"un üst yöneticisi Robin Li ise 105 milyon yuanla altıncı sırada.

Diğer yandan ülkedeki elektronik ticaret portallarından "JD.com"un üst yöneticisi Liu Çiangdong 53 milyar yuanla listede dokuzuncu, Çin'in akıllı telefon markası olan Şiaomi'nin kurucusu ve üst yöneticisi Ley Cün ise 45 milyar yuanla 10. sırada yer aldı.

Listede bulunan 1.271 Çinli girişimcinin her birinin servetlerinin en az iki milyar yuan seviyelerinde olması dikkati çekerken, geçen yıl serveti iki milyar yuanı aşan Çinli sayısının 1.017 olduğu hatırlatıldı.

Hurun listesindeki milyarderlerin yarısının servetlerini üretim ve gayrimenkul sektörlerinden elde ettiği bildirildi.

AA