Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, "Çin ekonomisindeki yeniden dengelenme, beklenenden daha fazla volatilite anlamına geliyor" açıklamasını yaptı.

Fitch'in resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, son verilerin, Çin'de yatırımların yavaşladığını ve sanayi üretimindeki büyümenin politika odaklı makroekonomik dengelemeyi etkisi altına aldığının işareti olabileceğini gösterdiği ifade edildi.

Dengeleme döneminin her zaman makroekonomik volatilitede toparlanmayı gösterdiği ve düzeltme sonucunun güven sağlamadığı belirtilen açıklamada, "Buna rağmen, sürdürülebilir yeniden dengelenme ve kredi destekli yatırımlar öncülüğünde büyümede görülen küçülme, ülke kredi profilini etkileyen yapısal zayıflıkları azaltacak" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, istihdam ve perakende satışlardaki genellikle durağan büyümeyi içeren tüketim göstergelerine rağmen yatırım ve sanayi verilerinde zayıflama görüldüğü kaydedilirken, bu durumun iş gücü piyasalarında süregelen sağlamlığa işaret ettiği aktarıldı.

Ayrıca, Çin hükümetinin son makroekonomik verilerle rahat göründüğü ve güçlü parasal veya mali politika tepkisi belirtilerinin henüz belirgin olmadığı vurgulanan açıklamada, "Çin ekonomisindeki yeniden dengelenme, beklenenden daha fazla volatilite anlamına geliyor. Kredi genişlemesindeki hızlı tempo önemli bir risk olmaya devam etmektedir ve benzer kredi destekli yatırımlardaki büyüme Çin'in yapısal dengesizliklerin daha da yoğunlaşmasına yol açmaktadır" değerlendirmesine yer verildi.

AA