Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen dolar karşısında teknik bir seviyenin altında kalmasının ardından ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe’in yaptığı yorumlarla hükümetin para biriminin son zamanlardaki zayıf durumundan endişe duyduğu spekülasyonlarını canlandırması ile güçleniyor.

Yen, göstergelerin son dönemdeki düşüşlerin aşırı olduğu sinyali vermesinin ardından Yeni Zelanda doları ile birlikte yükselerek doların 3 yılın en büyük çeyrek dönemlik kazanca ilerlemesini yavaşlattı. Yeni Zelanda, bugün hükümet tarafından açıklanan verinin Ağustos ayında ticaret açığının beklenmedik şekilde daraldığını göstermesinin ardından 1 yıla yakın bir sürenin en düşük seviyesinden yükseliş gösterdi. ABD doları önemli para birimleri karşısında, Fed New York Başkanı William C. Dudley’nin güçlenen doların ABD büyümesini olumsuz etkileyebileceğini söylemesinin ardından yükselişi sonlandırdı.

Yen dolar karşısında, 19 Eylül’de 109.46 yen ile 6 yılın en zayıf seviyesine gerilemesinin ardından bugün yüzde 0.3 değerlenerek New York saati ile 06:02’de 108.60 yen oldu. Yen euro karşısında yüzde 0.3 artış ile 139.50 yen oldu. Euro dolar karşısında 1.2847 dolar seviyesinde yatay seyrediyor.

Londra’daki Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. para birimi stratejistlerinden Lee Hardman, “Dolar-yen 109 seviyesinin hemen üzerinde ana bir direniş alanına ulaştı. Bu durumu çeşitli fırsatlarda kırmaya çalışsak da aynı seviyede tutunuyor. Başbakan Abe’in yaptığı yorumlar çok güçlü olmasa da endişe duyulduğu sinyali veriyor. Bu da yenin güçlenmesine destek veriyor” dedi.