Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da Topix endeksi, yatırımcıların temettü hakkı kazanmak için hisse satın alması ile son üç günde ilk defa yükselirken, yen ABD'de birinci el konut satışlarının arttığını gösteren veri ile geriledi.

Gelirlerinin büyük bölümünü ülke dışından sağlayan Inpex Corp., yüzde 4.3 yükseldi. Minebea Co., işletme karının muhtemelen tahminlerini aşacağını bildirmesi ile yüzde 4.4 değer kazandı. Sompo Japan Nipponkoa Holdings Inc. yüzde 1.3 yükselirken, Daiichi Sankyo Co. ise Mizuho Financial Group Inc. tarafından notunun düşürülmesi ile yüzde 1.2 geriledi.

Topix endeksi yüzde 1 artarak Tokyo saati ile 12:48'de 1,339.37 puan olurken, 33 sektör grubunun 32'si yükseldi. Nikkei 225 Endeksi de yüzde 1 yükselerek 16,330.64 puana geldi ve Kasım 2007'den bu yana en yüksek kapanış seviyesine ilerliyor. Yen dolar karşısında düşüşü üçüncü güne taşıdı ve yüzde 0.1 gerileyerek 109.14'ten fiyatlanıyor. Topix'te 1,000'in üzerinde şirket bir sonraki temettü ödemesine kadar yarından itibaren temettüsüz işlem görecek.

Tokyo'da bulunan Shinkin Asset Management Co. şef fon yöneticisi Naoki Fujiwara, "Para biriminde bu seviyeler Japon ihracatçılar için olumlu. ABD konut sektörü tüketimde bir artış beklentisi ile yükseliyor, bu da şirketlerin sermaye harcamalarını artırmasına neden oluyor ve Japon ihracatçılara fayda sağlıyor" dedi.