Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:20'de güncellendi)

Altın New York'ta, ABD ekonomisinin iyiye gittiğine ilişkin işaretlerin doları güçlendirmesi ve metale yönelik refah koruma talebini düşürmesinin etkisi ile sekiz ayın en düşük seviyesine indi. Platin yaklaşık 15 ayın en düşük seviyesine geriledi ve palladyum değer kaybetti.

Dolar, dün açıklanan verinin ABD'de birinci el konut satışlarının Ağustos ayında güçlü bir artış gerçekleştirdiğini göstermesi sonrası ve yarın açıklanacak olan ve ekonomik büyümenin hızlandığını göstermesi beklenen veri öncesi, 10 önemli para biriminden oluşan sepet karşısında dört yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Altın son üç çeyrektir ilk kez çeyrek dönem zararına hazırlanıyor ve Goldman Sachs Group Inc., altının bu yıl düşeceğine ilişkin tahminini tekrarladı. Fed yetkilileri geçen hafta, ekonomik toparlanmaya yardımcı olmak için faizlerin kayda değer bir süre düşük seviyelerde tutulacağı taahhüdünü korumalarına karşın, faiz tahminlerini yükseltti.

Cenevre merkezli altın rafinerisi MKS (Switzerland) SA'nın Döviz ve metal işlemleri müdürü Bernard Sin, "Herşey güçlü dolar ve iyileşen ABD ekonomisi üzerinden yürüyor," dedi ve "Halen, düşük fiyatlar daha fazla fiziki alım çekiyor ve talep en büyük kullanıcı Çin'de gelecek haftaki Altın Hafta tatili öncesi artabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.7 düşerek, New York saati ile 07:31'de, ons başına 1,210.70 dolara geriledi. Kontrat 1,206.60 dolar ile 2 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü ve bu yılki kazançlarının tümünü geri vermeye çok yaklaştı. Spot altın Londra'da yüzde 0.6 değer kaybederek ons başına 1,210.29 dolara indi.

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 28 üzerindeydi.

Goldman Sachs

Goldman Sachs'ın emtia araştırma müdürü Jeffrey Currie, bankanın 2014 yılı sonunda altın fiyatlarının 1,050 dolara inebileceği yolundaki tahminini tekrarladı. Currie, fiyatlara Ukrayna ve Orta Doğu'da bu yılın başlarında meydana gelen siyasi belirsizliklerden kaynaklanan desteğin azalmakta olduğunu ve enflasyonun baskı altında kalmasının beklendiğini belirtti.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, son beş yılın en düşük düzeyinde.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) internet sitesindeki verilere göre, Rusya'dan Ukrayna'ya ve Türkiye'ye, merkez bankaları altın rezervlerini Ağustos ayında artırırken, Meksika ve Çek Cumhuriyeti düşürdü. Kırgız Cumhuriyeti, Kazakistan ve Azerbaycan da aynı dönemde rezervlerinde artışa gitti.

Aralık vadeli gümüş kontratları New York'ta yüzde 1.2 düşerek ons başına 17.495 dolara geriledi. Metal 22 Eylül'de 17.325 dolara kadar düşerek Temmuz 2010'dan bu yana en düşük seviyesini test etti. Aralık vadeli palladyum, ons başına 795.50 dolar ile 7 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, yüzde 2 değer kaybıyla 803.85 dolara geriledi. Ocak vadeli platin, ons başına 1,300.30 dolar ile 28 Haziran 2013'ten bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.9 kayıpla 1,308.40 dolara indi.

Temmuz ayında 10 ayın en yüksek seviyesine çıkan platin, otomobillerin çevre kirliliğini azaltmaya yarayan parçalarında kullanmaya yönelik talebin artmasına ve dünyanın en büyük üreticisi Güney Afrika'daki maden grevlerinin arzı olumsuz etkilemesine karşın bu yıl yüzde 4.8 değer kaybetti.

(16:20'de güncellendi)