Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sanayi metalleri, Çin’de 10 milyar dolara yakın bir tutarda hileli işlem yapıldığının ortaya çıkmasının stokların artacağı spekülasyonlarını yükseltmesi ile geriliyor. Sanayi metallerinin gerilemesinde doların güçlenmesi de ayrıca etkili oluyor.

Londra Metal Borsası’nda (LME) işlem gören tüm ana metaller gerilerken, bakır yüzde 0.4 kadar düştü. Yapılan resmi açıklamaya göre Çin’de gerçekleştirilen incelemelerde Nisan 2013 tarihine kadar gerileyen hileli işlem dokümanları ortaya çıkarıldı. Ortaya çıkarılan belgelerden bazılarının Qingdao Limanı’yla bağlantılı olduğu belirtilirken, yetkililer finansman için teminat olarak gösterilen metallerin birden fazla defa kullanılması ile ilgili araştırmaları sürdürüyor.

Korea Exchange Bank Futures Co. metal traderlarından Chae Un Soo, “Qingdao meselesi henüz sonuçlanmadı. Haberler kesinlikle finansal anlaşmalarla bağı olan sanayi metaline talebi etkileyecek” diye konuştu.

Dolar, ABD’de 1. el konut satışlarının 6 yılın en yüksek seviyesine çıkması ile 4 yılın en güçlü seviyesine tırmandı. Doların güçlenmesi dolar ile fiyatlanan emtianın diğer para birimlerine kıyasla daha pahalı olmasına neden oluyor.

Tokyo’da bulunan Astmax Asset Management Inc. fon yöneticilerinden Tetsu Emori, “Güçlenen dolar şu an için metal piyasasını domine ediyor”  dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı LME’de 24.50 dolar kadar düşerek ton başına 6,717.50 dolara indi ve Hong Kong saati ile 12:13’te 6,720 dolardan işlem gördü. Alüminyum yüzde 0.2 düşüş ile ton başına 1,970 dolardan alıcı buldu.

LME’de çinko, kurşun ve kalay düştü. Nikel yatay seyretti