Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye'de piyasalar, bugün açıklanacak olan Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarına odaklanmış durumda. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün toplanacak ve saat 14:00'te para politikası kararları açıklanacak.

TCMB Ağustos ayı toplantısında politika faizini yüzde 8.25 olarak korurken, marjinal fonlama faizi ise yüzde 12'den yüzde 11.25'e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını ise yüzde 11.5'ten yüzde 10.75'e düşürmüştü. Borçlanma faiz oranı ise değiştirilmeyerek yüzde 7.5'te bırakmıştı.

Görüşlerini aldığımız ekonomistler, özellikle yüksek enflasyon sebebiyle faiz indirimi olmayacağı görüşünde birleşiyor. Ekonomistler ayrıca genel olarak koridorda da bir değişiklik beklemiyor.

BloombergHT.com'a değerlendirmelerde bulunan, JPMorgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci, "TCMB'nin büyük oranda politika faizini değiştirmeyeceği bekleniyor. Ayrıca beklentimiz alt ve üst bantlarda ya da koridorda da değişiklik yapılmayacağı yönünde. Enflasyondaki inatçı görünüm enflasyon beklentilerini artırdı ve TCMB'nin kredibilitesinin sorgulanmasına sebep oldu. Küresel risk iştahının da giderek kötüleşmesi lirayı baskı altına sokmuş durumda. Enflasyonun lira üzerinde daha fazla olumsuz etki yapabileceği endişeleriyle TCMB, politikalarını sürdürerek daha şahin açıklamalar yapabilir" dedi.

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Enflasyon bu denli yüksek ve beklentiler de bozulmaya devam ederken, TCMB'nin politika faizini değiştirmeyeceğini düşünüyoruz. TL'de son 2 aydır yüzde 6 civarında bir değer kaybı var, bunun neredeyse yarısı Euro/Dolar paritesindeki düşüşten kaynaklanıyor. Sepet bazında değer kaybı daha sınırlı gözüküyor. Dolayısıyla TCMB sepetin şu anki seviyesinden rahatsız olmayıp yüzde 11.25'e düşürdüğü koridorun üst bandında bir 25 baz puanlık indirim daha yaparsa bu şaşırtıcı olmaz. Bunlara ek olarak enflasyon yüksekken ve büyüme hızla yavaşlıyorken, faiz indirimi yerine munzamlarda indirime gidilmesinin daha uygun olacağını düşünüyor, munzama faiz ödenmesinin bu toplantıda gündeme gelmesini bekliyoruz" yorumunu yaptı.

Piyasaların haftanın ilk günlerinde Hazine ihaleleri ve yurtdışında ise doların seyrini takip ettiğini belirten, Ata Portföy Fon Yönetimi Direktörü Cem Tözge, "Bugünkü TCMB faiz kararı merakla bekleniyor. Bizim kurum görüşümüz Merkez’in dolardaki son hareketin ardından faizleri sabit tutacağını yönünde. Öte yandan, TL tarafında ise olası bir sıkılaştırma ihtimalinin giderek arttığını düşünüyoruz. Bu da piyasa faizlerinin yukarı yönlü hareketine sebebiyet vermekte" sözlerini kullandı.

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer tarafından bugün yayımlanan raporda ise, "Son dönem gelişmeleri iç talebin ılımlı seyrederken, TL’deki zayıflık ve yüksek gıda fiyatları nedeniyle enflasyonun yüksek seyrettiğine işaret ediyor. Bu çerçevede enflasyon beklentilerinin de bozulduğunu dikkate alarak, piyasa beklentilerine paralel olarak hem politika faizinde hem faiz koridorunda bu ay bir değişiklik beklemiyoruz. Mevcut koşullar altında faizlerde bir indirimdense makroihtiyati politika araçlarında ölçülü bir gevşemenin makroekonomik istikrar açısından daha değerli olduğunu düşünüyoruz" ifadeleri yer aldı.