Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, "Daha çok piyasadan uçuş okullarında eğitim almış pilotlarla ihtiyacımızı karşılıyoruz. Askeri kaynakları da alıyoruz ama onlar şu anda ihtiyacımızı giderecek büyüklükte değil" dedi.

Topçu, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasında gazetecilere yaptığı açıklamada, THY'nin lojistik ve hizmet kalitesini yukarıya çeken şirketleri bulunduğunu söyledi.

Bunu iştirak olarak yaptıklarını, bazılarının ise yüzde 100 THY iştirakiyle gerçekleştirildiğini aktaran Topçu, "Bu anlamda Aydın Çıldır'da oluşturduğumuz pilot okulu yüzde 100 THY iştiraki olan bir şirket. Sadece global olarak, dünya piyasalarına hizmet verebilme kapasitesi olan, THY'ye pilot yetiştirebilecek yılık 300 pilot kapasiteli bir okul kurma hedefimiz var. Şu anda Çıldır'da bu uçuş yapılıyor. Fakat yılda 100 pilot yetişiyor" dedi.

Topçu, yakın bir zamanda ABD'deki bir üniversiteyle iş birliği yaptıklarını belirterek, "Türkiye'de uluslararası bir pilotaj eğitimi veren okul açıyoruz. Bu da hem ülkemizdeki pilot açığının kapatılmasına katkı yapacak hem de uluslararası pilot eğitimi almak isteyen yabancılara da bu okul kapıları açacak. Hem ihtiyaçlarımıza cevap verecek hem de ticari olarak pilot yetiştirecek" diye konuştu.

Şirketi 2003 yılında devraldıklarında askeri kaynakların, Türk Hava Kuvvetleri'nden emekli olan, ayrılan pilotların ihtiyacı fazlasıyla karşıladığını anlatan Topçu, şunları söyledi:

"Bir protokol çerçevesinde yılda 20 pilot alımı gerçekleştiriyorduk. Yönetimi devraldıktan sonra yaptığımız atılımlarla bu kaynağın THY'nin ihtiyacına cevap verecek düzeyde olmadığını gördük. Sivil alana yöneldik. Şu anda THY'de uçan askeri pilot oranı yüzde 40'ın altına düştü. Daha çok piyasadan, uçuş okullarında eğitim almış pilotlarla ihtiyacımızı karşılıyoruz. Askeri kaynakları da alıyoruz ama onlar şu anda ihtiyacımızı giderecek büyüklükte değil. İşte biz Türkiye'deki pilot açığını gidermek adına kısa vadede yabancı kaynağa yöneldik. Şu anda 750'nin üzerinde 44 ülkeden pilotlar görev yapıyor. Bu açığı kapatma adına, çünkü bir pilotun yetişmesi, kaptan pilot olması 5 yıla yakın bir süre alıyor. Bu süreyi de kapatma adına uçuş okulu kurduk. Kendi pilotlarımızı yetiştiriyoruz. Aynı zamanda şu anda 400'e yakın öğrencimiz dünyanın birçok ülkesinde pilot eğitimi veren okullarda eğitim görüyor. THY adına bu eğitimi alıyorlar. 18-20 ay gibi bir sürede THY filosuna katılmış olacaklar. Bizim 650 pilota ihtiyacımız var. Diğer kaynaklardan bunları tedarik etme yoluna gideceğiz. 4-5 yıl içinde de filomuzdaki yabancı pilot sayısı düşmeye başlayacak. Kendi milletimizin, kendi öğrencilerimizin yetişmesiyle Türk pilotlarının sayısı artacak."

"3 saatlik uçuş mesafesinde 35 ülkeye gidiyoruz"

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, 5 yıldızlı bir hava yolu hedeflerinin bulunduğunu, 450 uçağın üzerindeki bir filoya çıkacaklarını, 120 milyon yolcuyu geçeceklerini bildirdi.

Dünyanın en büyük uçuş ağına sahip olmayı hedeflediklerini aktaran Topçu, "İştiraklerimizle beraber 34 milyar dolar 2023'de ciro yapmayı hedefliyoruz. Şu anda bu ciro gerçekten hayal değil, çünkü 17,5 milyar dolar ciroyla bu seneyi kapatmış olacağız. Hizmet kalitesi, istikrarlı büyüme ve bunu da dünyaya tanıtmış, marka değeri yüksek, dünya yolcu payından yüzde 2,5'a yakın pay almış bir hava yolu şirketi inşallah gerçekleşir. Türkiye'nin büyümesine paralel olarak bu devam eder. Böyle bir THY oluştu" dedi.

Topçu, bu başarılara zemin hazırlayan hükümete teşekkür edip, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İnanılmaz ve başarılı bir şekilde önümüzü açtılar. İç hatlarda özellikle vergilerin, biletin üzerindeki birçok yükün kaldırılması neticesinde biletler daha makul seviyeye geldi. 'İşte halkın yolu' diye lanse edilen sloganla gerçekten Türkiye'de herkes uçağa binme şansını yakaladı. Uçaklar, artık bir statü aracı olmaktan çıkıp, ulaşım aracı olma hüviyetini kazandı. Sadece Türkiye'deki iç hatlarda taşıma değil, biz dünyada seyahat eden bütün yolcuların taşınmasını talep ediyoruz. Çünkü 120 milyon yolcu taşıyan kapasitede bir hava yolu şirketi dünyada yok. 3 saatlik bir uçuş mesafesinde 35 ülkeye gidiyoruz. Büyük bir potansiyel üzerinde duruyoruz. iki kıtanın ortasındayız. Tarihi geçmişi olan bir Türkiye'deyiz."

Bu kadar büyük bir potansiyelin bugüne kadar kullanılmamasının çeşitli sebepleri olabileceğini ancak bunu "bir hata" olarak gördüğünü vurgulayan Topçu, şunları kaydetti:

"Geçmişte Türkiye'nin bile 1 yılık program yapamadığını düşündüğümüz takdirde, çünkü 2 yıl ömrü olmayan hükümetlerin olduğu bir ülkede bir şirketin de çok uzun vadeli plan yapması söz konusu değil. Biz şu anda 2023 yılına, Cumhuriyetimizin 100. yılına kadar hangi adımları atacağımızı, hepsini planladık. İnşallah bu planları, Türkiye'nin de yaptığı 500 milyar dolar ihracat hedefiyle beraber gerçekleştiririz. Türkiye'nin, bölgenin büyük bir hava yolu şirketi oluruz diye ümit ediyorum."

Çanakkale'nin tanıtımına katkı

Hamdi Topçu, Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı olan 2015 için kentin tanıtımına katkı sunmak adına çok ciddi hazırlık yaptıklarını söyledi.

Uçak içinde Çanakkale'yi bütün dünyaya tanıtacak filmler göstereceklerini belirten Topçu, "Skylife dergisi de Çanakkale'yi çok ayrıntılı şekilde tanıtacak. Bu da Çanakkale'nin dünyadaki tanınırlığına, Çanakkale gibi tarihi bir mekanın tanıtımına biz de bir nebze katkı yapmış olacağız" dedi.

Topçu, dünya genelinde 264 ofislerinin olduğunu, bunlar vasıtasıyla Çanakkale'yi ön plana alıp, tanıtımını yapacaklarını ifade ederek, "İnşallah buraya birçok gazeteci, önemli yazar gelecek. Bunları biz getireceğiz. Bunların neticesinde de el birliğiyle Çanakkale'nin ekonomisine, turizmine katkı sağlamayı ümit ediyoruz" diye konuştu.