Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL kotasyonları 2.26'nın üzerine çıkarak 4 Şubat'tan bu yana en yüksek düzeyi gördü. TL gelişen ülke para birimleri arasında da dolar karşısında yüzde 1'i aşan kayıpla en çok gerileyen kur oldu.

Dolar Endeksi'nin 85.40 ile 4 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından gelişen ülke para birimleri başta olmak üzere birçok kur dolar karşısında zayıflamaya devam ediyor. ABD'de bu hafta gelen verilerin de doları desteklemesi sonucu gelişen ülke kurları ABD para birimi karşısında kayıplarını artırdı.

İşsizlik başvurularının bu hafta beklentilerin üstünde gerilemesi ile olumlu gelmesinin ardından dolar euro karşısında 2012'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Dolardaki değerlenme gelişmiş ülke kurlarından Yeni Zelanda dolarını da olumsuz etkiledi. Yeni Zelanda dolarının değer kaybetmesi sonucu Merkez Bankası başkanından 'sözlü müdahele' geldi.

Gelişen ülke kurlarında ise TL başta olmak üzere kayıplar sürüyor. TL yüzde 1.08 ile kayıplara öncülük ederken, Macar forinti yüzde 0.95 değer kaybetti. Brezilya realinin dolar karşısında yüzde 0.84 değer kaybı yaşaması, ülkede 5 Ekim'deki başkanlık seçimleri öncesi ekonominin durumunun da tartışılmasına yol açıyor.

Gelişen piyasa para birimlerinin çektiği sıkıntıların farkında olduklarını ifade eden Standard Bank Gelişen Piyasalar Araştırma Müdürü Timothy Ash, "Güney Afrika randı, Rusya Rublesi ve TL’de değer kaybı görülüyor. Birtakım ülkelerde jeopolitik sıkıntılar ya da kaotik sorunlar olması dolara kayışı güçlendirirken, gelişen piyasa para birimlerinde satış baskısı oluşturdu" dedi.