Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rus enerji devi Bashneft’in yaklaşık yüzde 80’lik hissesine sahip olan Sistema Holding’in sahibi Vladimir Yevtushenkov, 16 Eylül’de kara para aklama suçlamaları ile ev hapsine alınmıştı. Mahkeme iş adamının itirazı hakkında Perşembe günü ret kararı vererek, ev hapsini onadı. Cuma günü ise Moskova’daki Tahkim Mahkemesi Sistema’nın 2003’te Bashneft’in alımında yaptığını belirttiği usulsüzlükleri gerekçe göstererek, Bashneft hisselerini dondurdu.

Yevtushenkov’un kıskaca alınmasının Avrupa Birliği’nin ve ABD’nin Ukrayna sorunu nedeniyle Rusya’ya uyguladığı yaptırımlarla aynı zamana denk gelmesi, Moskova’nın bu sıkıntılı zamanda iş dünyasına bir uyarısı olarak algılandı. Daha önce benzer suçlamalarla karşılaşan en zengin Rus iş adamı 2003 yılında hapse giren Yukos Oil Co.’nun patronu Mikhail Khodorkovsky olmuştu. Devlet gelişmelerin ardından Yukos’a el koymuş, şirketin hisselerinin büyük bir bölümü devlet elindeki OAO Rosneft tarafından alınmıştı.

10 yıl hapis cezası alan Khodorkovsky‘ye göre Yevtushenkov’un kıskaca alınmasının arkasında dünyanın en büyük petrol şirketi Rosneft CEO’su Igor Sechin var. Rosneft Bashneft’i alacağı yönündeki iddiaları yalanlasa da, Khodorkovsky baskının sebebini enerji sektöründeki devlet hakimiyetini artırma isteği olarak görüyor.

Daha önce Yevtushenkov davasının ülkedeki ticaret iklimini olumsuz etkilediğini ve sermaye çıkışını arıtracağını belirten Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Alexei Ulyukayev hisselerin dondurulmasına ilişkin ‘ Bu karara anlam veremiyorum’ diye konuştu.

Bashneft hisseleri Cuma gününü yüzde 5.1’lik gerilemeyle kapatırken, Sistema hisseleri yüzde 21 değer kaybederek Ekim 2009’dan bu yana en düşük seviyeye indi.

Vladimir Yevtushenkov Bloomberg Milyoner Endeksi'ne göre Rusya'nın en zengin 19. adamı konumunda.