Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brent petrolü ve Batı Teksas türü (WTI) petrol, artan stoklarının piyasayı Orta Doğu’daki gerilimlerden kaynaklanabilecek bir aksamaya karşı koruyacağı spekülasyonları ile 2 yıldan uzun bir sürenin en sert çeyrek dönemlik kaybına hazırlanıyor.

Petrol vadelileri bugün Londra’da büyük bir değişiklik göstermezken, Temmuz ayı başında bu yana yüzde 13 geriledi. ABD ve Avrupalı ve Arap müttefikleri Suriye ve OPEC’in en büyük ikinci petrol üreticisi Irak’ta IŞİD terör örgütüne karşı hava saldırılarını sürdürüyor. EIA’nın yarın açıklayacağı stok verisi öncesinde Bloomberg anketine katılan ekonomistleri ABD petrol stoklarının geçtiğimiz hafta 1.5 milyon varil genişlediği tahmininde bulunuyor.

Seul’daki Sansung Futures Inc. kıdemli emtia analistlerinden Hong Sung Ki, “2011 ve 2012’de Libya ve Iran ile ilgili yaşanan sorunlara kıyasla, ki bu sorunlar petrol fiyatlarında sert yükseliş yaşanmasına neden olmuştu, petrol fiyatları jeopolitik tansiyona rağmen oldukça sabit görünüyor. Tabii buradaki farkı en büyük nedeni ABD petrol üretimindeki artış” dedi.

Kasım vadeli Brent petrolü Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 9 sent artarak Singapur saati ile 14:55’te varil başına 97.29 dolardan alıcı buldu. Kontrat dün 20 sent düşüş ile 97.20 dolara inmişti. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 53 altında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 12 düştü.

Kasım vadeli WTI petrol kontratı Nymex elektronik işlemlerde 9 sent yükselerek varil başına 94.66 dolardan işlem gördü. Fiyatlar bu çeyrekte yüzde 10 gerileyerek Haziran 2012’den bu yana en büyük düşüşü gösterdi. ABD gösterge petrolü WTI ile Brent petrolü arasındaki fark dün 2.63 dolar iken, bugün 2.70 dolar seviyesinde.