Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro dolar karşısında, Euro Bölgesi’ndeki düşük enflasyon Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) deflasyonu riskini ortadan kaldırmak için teşvikleri artıracağı iddialarını güçlendirirken 2 yılın en düşük seviyesinde geriledi.

AMB Başkanı Mario Draghi’nin bankanın bilanço tablosunu yükseltmek ve borçlanma maliyetlerini düşürmek için adım atmasının ardından euro dolar karşısında Haziran 2010’dan bu yana en kötü çeyrek dönemini kaydetmeye hazırlanıyor. Norveç para birimi kron, ülkenin yurtdışından elde ettiği petrol gelirinin bir kısmının artan bütçe ihtiyaçlarını karşılamak için krona çevireceğini açıklamasının ardından yükseldi. Güney Kore vonu, ülkede fabrika üretiminin daralması ile geriledi.

Londra’da bulunan Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBS) Döviz stratejisi müdürü Jeremy Stretch, “Euro oldukça kötü görünüyor. Euro Bölgesi’ndeki fiyat baskısı eksikliği AMB üzerindeki baskıyı artırıyor” dedi.

Euro dolar karşısında yüzde 0.6 gerileyerek Londra saati ile 10:47’de 1.2605 dolar oldu ve 1.2590 dolar ile Eylül 2012’den bu yana en zayıf seviyeyi gördü. Euro bu çeyrekte yüzde 7.9 değer kaybetti. Euro yen karşısında bugün yüzde 0.5 düşüş ile 138.18 yene indi. Dolar yen karşısında, dün 109.75 yen ile Ağustos 2008’den bu yana en yüksek seviyeye tırmanmasının ardından yüzde 0.1 artarak 109.61 yenden işlem gördü.

Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatları Eylül ayından yıllık bazda yüzde 0.3 yükseldi. Ağustos ayında 0.4 seviyesindeydi.