Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya, Euro Bölgesi ekonomisinin zayıflaması ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) teşvikleri artıracağı beklentisi ile 10 yıl vadeli tahvili ilk kez yüzde 1’in altında faizle sattı.

Almanya ortalama olarak yüzde 0.93 faiz ile Ağustos 2024 vadeli 4.1 milyar euroluk (5.2 milyar dolar) tahvil tahsis etti. Tahvil faizi rekor düşük seviye olarak kaydedildi. Eylül ayında tahvil faizi yüzde 1.05 seviyesindeydi. Yatırımcılar planlanan satış miktarı olan 5 milyar altında kalarak 4.66 milyar euroluk tahvil teklifinde bulundu.

Bugün açıklanan veriler Euro Bölgesi’ndeki fabrikaların fiyatları Eylül ayında 1 yıldan uzun bir sürenin en büyük oranında düşürdüklerini ve Almanya’da sanayi imalatının daraldığını göstererek Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin deflasyonu ortadan kaldırma mücadelesinin güçleştiğine işaret etti. Politika yapıcılar yarınki toplantıda varlık alın planının detayları ile ilgili açıklama yapacaklar.

Kopenhag’da bulunan Danske Bank A/S şef analisti Allan von Mehren, “Faizlerin Almanya’da uzun süre düşük kalmasını bekliyoruz. Piyasa AMB’nin parasal genişlemesi ile kendini pozisyonlandırıyor” dedi.

İkincil piyasada 10 yıl vadeli tahvil faizi, Londra saati ile 11:43’te yüzde 0.93’ten yapılan satışın ardından 2 baz puan veya 0.02 yüzde puan düştü. Faiz oranı 28 Ağustos’ta yüzde 0.86 gerileyerek rekor düşük seviyeyi görmüştü.