Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Uluslar arası Para Fonu’nun (IMF) küresel büyüme tahminini düşürmesi ve yatırımcıların ABD’de faiz artırımı tarihiyle ilgili değerlendirmeleri ile 4 günden bu yana ilk kez düşüş gösterirken, para birimleri zayıflıyor.

Samsung Electronics Co. Seul’da 2 yılın en düşük seviyesine gerileyerek teknoloji şirketlerindeki düşüşleri hızlandırdı. PetroChina Co., Hong Kong’ta işlem gören Çin hisselerinde yüzde 0.8’lik kayba neden oldu. Endonezya hisseleri 2 günlük yükselişi sonlandırırken, rupi dolar karşısında 9 ayın en düşüğüne geriledi. Güney Kore vonu ise 6 ayın en zayıf seviyesine yöneldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.7 düşerek Hong Kong saati ile 13:25’te 1,004.01 puan oldu. IMF 2015 yılı için küresel büyüme beklentisini Temmuz ayındaki yüzde 4 seviyesinden yüzde 3.8 indirdi, artan jeopolitik riskler ve “köpüklü” hisseler senedi piyasalarıyla ilgili uyarıda bulundu. Fed, 16-17 Eylül toplantı tutanaklarını bugün 21:00’de yayımlayacak.

Philip Asset Management Co. CEO’su Vatana Vongseenin, “Küresel ekonomik büyüme, Avrupa ve Çin’deki yavaş toparlanma ile zayıf ilerliyor. Yatırımcılar, Fed’in para politikasını, sıkılaştırmaya yönelik hareketlerin hisse senedi fiyatlarını önemli ölçüde etkileyeceğinden dolayı yakından takip ediyor” dedi.

Bloomberg’in derlediği verilere göre, gelişen piyasaların gösterge endeksi bu yıl yüzde 0.1 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 10.8 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi,  yüzde 0.2 düşüş gösterirken, 14.4 kat değerleme kaydedildi.