Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Avrupa ekonomisinin yavaşladığı işaretlerinin küresel büyümeye olumsuz etki edeceği endişeleri ve Hong Kong hükümetinin protestocularla görüşmeleri kesmesi ile haftalık kazancı düşürüyor. Güney Kore vonu para birimlerindeki gerilemelere öncülük etti.

PetroChina Co. petrolün gerilemesi ile yüzde 2.5 değer kaybederek Hong Kong’ta işlem gören Çin hisselerini 3 ayın en düşük seviyesine çekti. Satışlarının çeyreğe yakın kısmını Avrupa’dan elde eden Samsung Electronics Co. Seul’da 2 yılın en düşüğüne geriledi. Rusya hisseleri yüzde 1.1 değer kaybına uğradı. Von dolar karşısında yüzde 0.7 düşüş gösterirken, Malezya ringiti hükümetin bugün bütçe açıklaması yapması öncesinde 2 haftanın en yükseğinden geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.9 düşerek Hong Kong saati ile 14:02’de 999.73 puan oldu ve 5 hafta içindeki ilk haftalık kazancını azalltı. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi bölge ekonomisinin hız kaybettiğini söyledi. Hong Kong’taki gösterilerin bugün hız kazanması ile Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.8 aşağı inerek haftalık kazancı sildi.

PT MNC Asset Management fon yöneticilerinden Abar Syarief, “Yatırımcılar Avrupa ekonomisindeki durağanlığın Asya’yı etkilemesinden endişeliler. Hong Kong’daki durum da güveni aşağı çekiyor” diye konuştu.

Bloomberg’in derlediği verilere göre, gelişen piyasaların gösterge endeksi bu yıl yüzde 0.4 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 10.8 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi,  yüzde 0.8 artış gösterirken, 14.3 kat değerleme kaydedildi.