Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Başkanı Vladimir Putin’in rubleyi destekleme ve vatandaşları uluslararası yaptırımların etkilerinden koruma çabaları hâlihazırda daralmış olan resmi rezervlere yönelik aşınma risklerini artırıyor.

Rusya merkez bankasının 3. çeyrekte dolar karşısında dünya genelinde en kötü performansı gösteren rubleyi korumaya tekrar başlamasının hemen ardından rezervler 3 Ekim’de 454.7 milyar dolara geriledi. Rus para politikası otoritesi para birimini desteklemek için şimdiye kadar 1.8 milyar dolar harcama yaptı. Bu miktara merkez bankasının 7 Ekim’deki müdahalesi dâhil değil.

Rusya’yı Ukrayna’daki krizi kışkırtmakla suçlayan Avrupa Birliği ve ABD uyguladıkları yaptırımlarla uluslar arası finansmana erişimi sınırlandırdı ve yabancı sermayenin ülkeden çıkışını hızlandırdı. Rusya merkez bankası, kurumun verilerine göre, bu yıl 46 milyar dolar harcadı ve ekonominin yavaşladığı dönemde para birimini desteklemek için gösterge faiz oranını yüzde 8 yükseltti. 

Moskova merkezli Kapital Asset Management LLC yöneticilerinden Aleksei Beklin, “Rubledeki düşüşün panik satışlarından kaynaklanmaması ve geçici bir doğası olmaması nedeniyle merkez bankasının rubleyi koruması daha da güçleşti. Bu kez resesyon korkusu ve Döviz sıkıntısı bulunuyor. Rezervlerin yok olma hızı asıl önemi taşıyor” dedi.