Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gelecek 3 yıllık dönemde ekonomi politikasının temel amacı, enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam etmek ve cari işlemler açığını tedricen düşürerek büyümeyi artırmak olarak belirlendi.

Yüksek Planlama Kurulu'nun 2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Mali Plan'a ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Söz konusu dönemde "ekonomi politikasının temel amacının, enflasyonla mücadeleye kararlılıkla devam etmek ve cari işlemler açığını tedricen düşürerek büyümeyi artırmak" olduğu belirtilen planda, bu amaca yönelik olarak, para ve maliye politikalarında sıkı duruşun devam ettirileceği, gelir politikasıyla da bu duruşun destekleneceği ve özellikle yapısal reformlara hız verileceği ifade edildi.

Maliye politikasının bu amaç ve önceliklerle uyumlu olarak ekonomik istikrarın desteklenmesi, yurt içi tasarrufların arttırılarak cari açığın kontrol altında tutulması, enflasyonla mücadele edilmesi ve büyüme potansiyelinin yukarı çekilmesine yardımcı olacak şekilde uygulanacağı kaydedilen planda, 2015-2017 döneminde kamu kesimi borçlanma gereğinin ve faiz dışı harcamaların kontrol altında tutulması suretiyle mali disiplinin sürdürüleceği, kamu maliyesi alanında elde edilen kazanımların gelecek dönemde de korunmasının sağlanacağı bildirildi.

Merkezi yönetim bütçesinin (2015-2017) , kaynakların belirlenmiş temel politika öncelikleri doğrultusunda tahsisini ve kamu harcamalarının etkililiğinin artırılmasını amaçladığı ifade edilen planda, şunlar kaydedildi:

"Bu kapsamda, 2015-2017 döneminde yapısal reformların mali disiplini destekleyici bir araç olarak kullanılmasına devam edilecektir. Mevcut harcama programları gözden geçirilerek verimsiz harcamalar tasfiye edilecek ve bu yolla oluşturulacak mali alan özellikle büyümeyi destekleyecek kamu altyapı yatırımlarında, teşviklerde, eğitim alanında ve AR-GE desteklerinde kullanılacak şekilde önceliklendirilecektir."

AA