Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikkei gazetesinin 18 Ekim’de yayımlanan haberine göre, 1.2 trilyon dolarlık Hükümet Emeklilik Yatırım Fonu (GPIF) yurtiçi hisse senedi varlığı hedefini yüzde 12’den yüzde 25’e çıkaracak. GPIF’in ayrıca yabancı tahvil ve hisse varlıklarını yüzde 23’ten yüzde 30’a çıkaracağı ve yurtiçi borcu yüzde 60’dan yüzde 40’a düşüreceği belirtildi.

Japonya’da Topix endeksi, Başbakan Shinzo Abe’in parasal ve mali teşviklerle 15 yıl süren deflasyonu sona erdireceğini taahhüt etmesi ile 2013’te yüzde 51 yükselmesinin ardından bu yıl yüzde 10 civarında gerileme gösterdi. Ülkenin 10 yıl vadeli tahvil faizi 17 Ekim’de yüzde 0.475’e gerileyerek İsviçre’den sonra dünyanın en düşük faizli tahvili oldu ve borç yatırımındaki getirileri sınırlandı.

Hükümet tarafından seçilen bir panelin üyesi Takatoshi Ito, GPIF’in varlık dağılımını düzenlemeden önce yeni yatırım stratejisini açıklamasının akıllıca olmayacağını belirtti. Ito, hedeflenen ağırlıkların önceden yayınlanmasının piyasaları hareketlendirerek fonların yüksek fiyattan satın alınmasına ve düşükten satılmasına neden olabileceğini söyledi.