Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Londra bankalar arası faiz oranı (Libor) yönetimini gerçekleştiren grup, manipülasyon skandalının ardında göstergeye olan güveni destekleme arayışı içine girerek bankaların oran tekliflerini hesaplama metotlarını standart hale getirme önerisinde bulundu.

Küresel düzenleyiciler Temmuz ayında dünya genelindeki 300 trilyondan fazla menkul kıymet için gösterge faiz oranının, dünyanın en büyük bankalarındaki bazı traderlara Libor’u manipüle imkânı vererek, tahminlere dayanmaması gerektiği açıklamasında bulundu.  Barclays Plc ve Royal Bank Scotland Group Plc’nin de aralarında bulunduğu en az 9 şirket, traderların faiz oranlarında ve bağlı göstergelerde kar için hile yapmalarının ardından 6 milyar dolardan fazla 6 ödedi.

International Exchange Inc.’in birimi olan ve Şubat ayındaki oranın sorunluluğunu üstlenen ICE Benchmark Administration bugün yaptığı bir açıklamada, “Bankalar hala oran tekliflerini hesaplamak için hala birbirinden farklı metotlar kullanıyorlar” ifadesini kullandı.

ICE Benchmark Administration, “Tek bir işlem metodu kullanımının benimsenmesi Libor kullanıcılarının çıkarları doğrultusunda olur. Dolayısıyla biz parametreleri önceden belirlenmiş ve denetim komitemizin gözetim altında tutacağı kural koyucu bir hesaplama metodu öneriyoruz.