Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de petrol stoklarının beklentilerin üzerinde arttığını gösteren verinin ardından 2 yılın en düşüğüne yakın seviyeden işlem görüyor. Brent petrolü Londra’da durağan seyrediyor.

Aralık vadeli petrol kontratları dün yüzde 2.4 gerilemesinin ardından bugün New York’ta yatay bir seyir izliyor. EIA dün yaptığı açıklama ile geçtiğimiz hafta petrol stoklarının 7.1 milyon varil genişleme gösterdiğini belirtti. Bloomberg anketie katılan analistler stokların 3 milyon varil artış göstereceği tahmininde bulunuyordu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) piyasadaki arz fazlası dolayısıyla petrol üretimini günlük olarak 500,000 varil düşürmesi gerektiği belirtiliyor. 

Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu petrol üreticilerinin talebi desteklemek için petroihracatı fiyatlarını düşürmeleri ile petrol ayı piyasasına girdi. Küresel petrol stokları, ABD’nin 30 yıla yakın bir sürenin en büyük üretimi gerçekleştirmesi ve Rusya üretiminin rekor seviyeye yükselmesi ile genişleme gösteriyor.

Seul’da bulunan Sansung Futures Inc. Emtia analistlerinden Hong Sung Ki, “Petrol açıklanan stok verisi ile bugün düşüşü sürdürüyor. OPEC’in üretimi düşürmesi halinde petrol fiyatları yükselecektir” dedi.

Aralık vadeli WTI petrol kontratı Nymex elektronik işlemlerde 15 sent yükselerek Singapur saati ile 14:11’de varil başına 80.67 dolardan işlem gördü. Kontrat dün 1.97 dolar gerileyerek 80.52 dolar ile 28 Haziran 2012’den bu yana en düşük kapanışı gerçekleştirdi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 31 yukarısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 18 düştü.

Aralık vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 21 artış ile varil başına 84.92 dolara geldi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark dün 4.19 dolar seviyesinde iken, bugün 4.24 seviyesinde.