Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

"Multilateral Trading Facility" platformlar arasında Avrupa'nın öncü kuruluşu olan, ardından Mayıs 2013 tarihinde Borsa Lisansı alan BATS Chi-X Europe, Avrupa’nın en büyük borsaları arasında yer alıyor.

Şirket yatırımcıların tüm borsalara kolay erişim sağlanmasını amaçlıyor. Şirketin yatırım yapma kararı alırken göz önüne aldığı birkaç önemli kıstas var.

Bats Chi-X’den Bloomberg HT’ye yapılan özel açıklamaya göre, piyasa etkinliğinin artırılıp artırılamayacağı öncelikli nokta. Yatırım yapılacak ülkedeki yasal altyapının uygunluğu bir diğer önemli konu.

Ülke ekonomisinin temellerinin güçlü olması ve büyüme potansiyeli Bats Chi-X için yatırım kararında değerlendirilen konulardan bir diğeri.

Bloomberg HT’nin sorularını yanıtlayan Bats Chi-X, Türkiye’nin tüm kriterleri yerine getirdiği kaydedildi.

Bats Chi-X’in günlük işlem hacmi 2,1 milyar Euro büyüklüğüne ulaşmış durumda. (Borsa Istanbul’un 2014 ortalaması ise 3 milyar TL. Yaklaşık 1,06 milyar Euro) Bu işlemlerin sonucunda şirket günlük bazda 11,6 milyar Euro’luk değer yaratıyor. Bu rakam AB’de yapılan tüm işlemlerin yüzde 25’ine eşit.

Bats Chi-X, aralarında Morgan Stanley, BoFa ML, Credit Suisse gibi 150’ye yakın kurumsal müşterinin işlem yaptığı bir borsa konumunda ve İngiliz finansal otoriteleri tarafından denetleniyor. Borsada gerçekleşen işlemler anlık olarak Bloomberg, Reuters ekranlarından izlenebiliyor.

BIST işlemleri bailadığı zaman Bats Chi-X’in kapsadığı ülke sayısı 16’ya yükselecek. Borsada işlem gçren hisse senedi adedi ise yaklaşık 3.800 olacak.

Geçen sene 21,4 milyon Euro vergi öncesi kar açıklayan şirketin Avrupa yapılanmasında sadece 57 kişi çalışıyor. Küresel çalışan sayısı ise 250. Bu kadar az çalışana sahip olmasının sebebi ise, ileri teknoloji ile çalışıyor olması. Şirket özellikle yeni yazılımlara yüksek miktarda yatırım yapıyor.

Cem Cemal Pekin                               Editör                                                                                                                         ccpekin@bloomberght.com