Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Akbank'ın dokuz aylık konsolide net karı 2 milyar 416 milyon lira oldu.

Akbank'ın 2014 yılı üçüncü çeyrek finansal sonuçları açıklandı. Buna göre Banka'nın dokuz aylık konsolide net karı 2 milyar 416 milyon TL düzeyinde gerçekleşti.

Bankanın dokuz aylık finansal sonuçlarını değerlendiren Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Türkiye ekonomisinin ilk 6 ayda yıllık bazda yüzde 3,3 büyüdüğünü hatırlatarak, bu büyümeyi de sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde gerçekleştirdiğini belirtti. Birçok ülkenin büyüme hızının düştüğü dikkate alındığında, Türkiye'nin bu büyüme hızının oldukça iyi olduğunu aktaran Binbaşgil, sermaye yapısı güçlü, sağlam ve likit bankacılık sektörünün sağladığı finansman kaynaklarıyla Türkiye'nin büyümesini desteklemeyi sürdürdüğünü kaydetti.

Binbaşgil, Akbank olarak bu dönemde geçen yıl sonuna kıyasla aktiflerini yaklaşık yüzde 10 büyüterek 214 milyar TL'nin üstüne çıkardıklarını vurgulayan Binbaşgil, aynı dönemde nakdi ve gayri nakdi kredileriyle ekonominin büyümesine sağladıkları desteği yüzde 11'in üstünde bir büyümeyle 165 milyar TL'nin de üzerine çıkardıklarını ifade etti. Akbank'ın yılın 9 ayında 3 milyar 102 milyon TL brüt kar elde ettiğini kaydeden Binbaşgil, brüt karı üzerinden 686 milyon TL vergi karşılığı ayıran Banka'nın konsolide net karının 2 milyar 416 milyon TL olduğunu dile getirdi.

Binbaşgil, Türkiye'nin yatırım, üretim ve ihracat odaklı bir büyüme modeline odaklandığına dikkati çekerek, "Bu modelin merkezinde KOBİ'lerimiz ve şirketlerimiz bulunuyor. KOBİ'ler ve şirketlerimiz işlerini büyüttüğü, uluslararası piyasalarda rekabet gücünü ve pazar paylarını artırdığı ölçüde ekonomimizi daha da ileriye taşıyacak. Bu kapsamda onlara ayrı bir önem veriyoruz. Orta, küçük, mikro ölçekli işletmeler ve kurumsal kredilerimiz yoluyla reel sektöre sağladığımız desteği 91 milyar TL'si nakdi kredi olmak üzere toplamda 122 milyar TL'nin üstüne çıkardık" bilgilerini verdi.

Binbaşgil, büyürken finansal sorumluluklarını koruduklarına işaret ederek, makro ihtiyati tedbirlere paralel reel sektöre yönelik kredilerin bireysel kredilere oranla çok daha iyi geliştiğini, kredi kartları kredilerinde ise planlı bir küçülme gerçekleştiğini aktardı.

- "Yüzde 1,7 seviyesinde bulunan takipteki kredi oranımız sektördeki en düşük oranlardan biri"

Binbaşgil, Akbank'ın sektördeki en düşük takipteki kredi oranlarından birine sahip olduğunu vurgulayarak, 3. çeyrek sonu itibarıyla takipteki kredi oranının yüzde 1,7 seviyesinde bulunduğunu kaydetti. Takipteki kredi karşılıklarına da değinen Binbaşgil, Akbank'ın genel kredi karşılıkları da dikkate alındığında takipteki kredilere yüzde 181 oranında karşılık ayırdığını belirtti.

Binbaşgil, tasarruf bilincini tabana yaymaya yönelik çalışmalarının banka mevduatına olumlu yansımasından memnuniyet duyduklarını dile getirerek, "Mevduat Birikim Hesapları ile her ay yaklaşık 200 bin müşterimiz Akbank'ta düzenli birikim yapıyor. Toplam mevduatımız yüzde 8'in üstünde bir büyümeyle yaklaşık 122 milyar TL'ye yükseldi" ifadelerini kullandı.

Binbaşgil, uzun vadeli ve uygun maliyetli finansman olanaklarıyla dış ticaret işlemlerinin daha da büyümesine katkı sağladıklarını anımsattı. Mart ayında yaklaşık 1,4 milyar dolarlık yılın ilk sendikasyon kredisini aldıklarını hatırlatan Binbaşgil, bunun yanında haziran ve temmuz aylarında yaklaşık 1,3 milyar dolar tutarında seküritizasyon işlemini de gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.

Binbaşgil, geçen ağustos ayında 1,5 milyar dolar büyüklüğündeki sendikasyon işlemini tamamladıklarını ve 18 ülkeden 44 bankanın katılımıyla sendikasyonda önemli bir başarıya imza attıklarını da kaydetti.