Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisseleri, ABD şirket bilançoları ve Avrupa büyümesi ile ilgili iyimserlikle 18 ayın en büyük en büyük haftalık kazancını kaydetmeye hazırlanıyor. Hisse senetleri, Ebola virüsu kapan bir doktorun New York’ta bir hastaneye kaldırılmasının ardından yenin güçlenmesi ile kazançları azalttı.

Fujifilm Holdings Corp., Avigan ilacının Ebola tedavisinde deneysel olarak kullanılacak ilaçlar arasında yeralabileceğinin açıklanmasının ardından yüzde 3.6 değerlendi. Hitachi Ltd. karının tahminleri aşması ile yüzde 3.9 prim yaptı. İnşaat makinesi üreticisi Komatsu Ltd., sanayi öncüsü Caterpillar Inc.’in karının beklentileri aşmasının ardından yüzde 1.3 yükseldi. Japan Airlines Ltd., Ebola vakası haberinin ardından kazançları geri vererek yüzde 1.3 geriledi.

Topix Endeksi yüzde 0.7 yükselerek Tokyo saati ile 12:41’de 1,240.70 puan oldu. Endeks 33 sanayi grubunun 3’ü hariç tümü artış gösterdi. Endeks bu hafta yüzde 5.4’lük yükseliş ile Nisan 2013’ten bu yana en büyük haftalık kazanca ilerliyor. Endeks geçtiğimiz üç haftada yüzde 12 gerilemişti. Nikkei 225 Stock Average yüzde 0.9 artış ile 15,270.51 puana geldi. Yen dolar karşısında, dün yüzde 1 gerilemesinin ardından yüzde 0.2 güçlenerek 108.02 yen oldu.

Resona Bank Ltd. baş piyasa stratejisti Koichi Kurose, “ABD şirketlerinin güçlü kar açıklamaları güçlü ekonomiye işaret ederken Japonya ekonomisinin bu durumdan faydalanacağını söyleyebiliriz.  Ancak Ebola ABD ekonomisini kötü etkilerse küresel ekonomi de aynı şekilde gerileyecektir” dedi.