Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Posco ve Great Wall Motor Co.’nun hayal kırıklığı yaratan kar açıklamalarının işlenmemiş materyal üreticileri ve tüketici şirketlerini aşağı çekmesi ile 7 haftadan bu yana ilk haftalık kazancı düşürüyor.

Üretim bakımından Güney Kore’nin en büyük çelik üreticisi olan Posco, karının tahminlerin altında kalması ile Seul’da yüzde 2.6 geriledi. Çin’in en büyük arazi aracı üreticisi Great Wall Motor Co. üçüncü çeyrek karının yüzde 22 gerilemesinin ardından 4 ayın en büyük düşüşünü kaydetti. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. yüzde 1.6 değer kaybederek Tayvan hisselerinin 1 haftanın en düşük seviyesine gerilemesine öncülük etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.2 düşerek Hong Kong’da 13:57’de 979.94 puan oldu ve haftalık kazancı düşürdü. Bloomberg’in derlediği verilere göre bu sezon çeyrek dönemlik kar açıklaması gerçekleştiren 93 şirketten 48’i tahminlerin altında açıklama yaptı. ABD endeks vadelileri, New York’ta bir doktorun Ebola virüsü kapmasının ardından geriledi.

FPT Securities JSC araştırma müdürü Giang Trung Kien, “Şirket bilançoları olumsuz geliyor ve piyasalar bunu yansıtıyor. Ebola ile ilgili bazı endişeler olsa da Asya’da pek görülmüyor” dedi.

Gelişen piyasaların gösterge endeksi bu yıl yüzde 2.2 düşerken, 12 aylık tahmini gelirlerin 10.6 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 0.1 gerileme gösterirken, 14.5 kat değerleme kaydedildi.