Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilya reali desteklemek için milyarlarca dolarlık türev kontratları almaya başlayalı 14 ay oluyor. Ancak bu strateji etkisiz kalmışa benziyor ve finans piyasalarında endişeye sebebiyet veriyor.

Real iki gün önce 6 yılın en düşük seviyesine geriledi ve dünyadaki en volatil para birimi konumunda. Bazı analistlere göre vadeli piyasasında dolar satmakla eşdeğer olan swapler Döviz rezervlerinin yüzde 27'sine denk gelmekte ve bu kritik bir seviyeye yaklaşıldığı anlamına geliyor. Yarınki seçimlerde muhalefetin adayı olan Neves swapleri kullanmayı bırakacağını belirtti.

Nomura Holdings gelişen piyasa araştırma şefi Tony Volpon "Swap programı sınırlarına ulaştı. Verimliliğini ve güvenilirliğini yitirdiği için acil yeniden değerlendirilmeye ihtiyaç var" şeklinde konuşuyor.

Real, merkez bankasının satışları 101 milyar dolara çıkarmasına rağmen Ağustos sonundan bu yana dolar karşısında yüzde 11 değer kaybı yaşadı. Bu da Brezilya para birimini 31 önemli kur arasında rublenin ardından en kötü ikinci yapıyor. Kurdaki volatilite 3 yılın en yüksek seviyesinde. Bu durum da swap programını başlatarak ekonomiye zarar verdiğini belirttikleri piyasa dalgalanmalarını azaltmayı hedefleyen politika yapıcılar için adeta başa dönüldüğün bir işareti.

Başkan Dilma Roussef'in seçimleri kazanması halinde realdeki gerileme kısa vadede artacaktır. Rio Bravo Investimentos ekonomisti Evandro Buccini'ye göre de bunun gerçekleşmesi halinde merkez bankası swap kullanımını artırabilir.