Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, seçimlerin, dürüst, demokratik, şeffaf ve yüksek demokratik ortamda gerçekleştirildiğini belirtti.

Poroşenko, erken genel seçimlerin saat 20.00 itibarıyla sona ermesinin ardından ulusal televizyon kanalından halka seslendi.

Demokrasi bayramı olarak nitelendirdiği seçimler dolayısıyla halkı kutlayan Poroşenko, "Seçimler dürüst, demokratik, şeffaf ve yüksek siyasi rekabet ortamında gerçekleştiği" dedi. Oy sayımının da Avrupa standartlarına göre yapılacağını dile getiren Poroşenko, ulusal çıkış anketlerinin ilk sonuç değerlendirmesi yapmaya imkan verdiğini söyledi. Dün, vatandaşlardan, demokratik, reformcu, Avrupa'ya doğru ilerleyecek Ukrayna yanlısı bir gelecek için oy vermelerini istediğini hatırlatan Poroşenko, "Bu çağrımı dinlediğiniz ve desteklediğiniz için teşekkür ederim" diye konuştu.

Poroşenko, seçmenlerin dörtte üçünden fazlasının Ukrayna'nın Avrupa'ya yönelik ilerlemesini desteklediğini kaydederek ilk belirlemelere göre, yüzde 50'den fazla oy alan hükümet yanlısı partilerin, parlamento seçimlerinde hiçbir zaman bu kadar yüksek oy almadığını bildirdi. Poroşenko, seçmenlerin, Barış Planı'nı destekleyen siyasi partiler için oy verdiğini, doğudaki sorunu güç kullanarak çözmekten yana olan siyasi partilerin ise azınlıkta kaldığını kaydetti.

Halkın yargısının Ukrayna Komünist Partisine "ölüm kararı çıkarmasının" seçimin diğer bir sembolik sonucu olduğunu ifade eden Poroşenko, son 96 yılda ilk defa Ukrayna Parlamentosunda komünistlerin olmayacağını ve Ukrayna halkının "Beşinci Koloni'ye karşı güçlü bir darbe vurduğunu" belirtti.

Seçim sonuçlarından memnun kaldığını aktaran Poroşenko, hükümetin yeniden yapılacağını ve en kısa zamanda yeni hükümetin kurulmasını beklediğini belirtti. Partisinin koalisyon hükümeti kurulmasını öngören tasarıyı hazırladığını söyleyen Poroşenko, burada makamların ve koltukların değil, ilkeler ve prensiplerin, reformlar ve yeni yasaların söz konusu olduğunu vurguladı.

Poroşenko, seçimlerin sona ermesinin ardından düzenlediği basın toplantısında da parlamentoda koalisyonun kurulmasına ilişkin görüşmelerin yarın başlayacağını ve kendisinin en kısa zamanda bu koalisyon tarafından önerilecek başbakan adayını sunacağını kaydederek "Petro Poroşenko Bloku"nun bu koalisyonun esasını oluşturacağını bildirdi. Poroşenko, yeni kurulacak kabinede, bakanlıkların sayısının azaltılacağını da ifade etti.

Ukrayna'nın önde gelen araştırma şirketlerinden Demokratik İnisiyatif İlya Kuçeriv Fonu, Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü ve Ukrayna Ekonomik ve Siyasi Araştırmalar Razumkov Merkezi tarafından düzenlenen ulusal çıkış anketlerini yayımlandı.

Grafiğe göre, 7 siyasi partinin seçimlerde yüzde 5'lik barajı aşarak parlamentoya girebileceği öngörülürken, Petro Poroşenko Bloku yüzde 23, Halk Cephesi Partisi yüzde 21,3, Samopomiç Partisi yüzde 13,2, Muhalif Blok Partisi yüzde 7,6, Radikal Parti yüzde 6,4, Tüm Ukraynalıların Özgürlük Birliği Partisi yüzde 6,3, Tüm Ukraynalıların Vatan Birliği Partisi ise yüzde 5,6 oranında oy toplayacak.

Ağırlıklı olarak doğudaki seçmenlerce desteklenen Ukrayna Komünist Partisi, milliyetçi görüşteki Sağ Sektör ve eski Bölgeler Partisi liderlerinden Sergey Tigipko'nun başında bulunduğu Güçlü Ukrayna Partileri ise seçimlerde yüzde 2-3 arasında oy alacak.

Anketin, ülke genelindeki 400 sandıkta oy kullanan 16 bin 643 seçmen arasında düzenlendiği bildirildi. 450 sandalyeli parlamentoda yer almak için 4 bin 600'den fazla milletvekili adayının yarıştığı seçimlere, 29 siyasi parti katıldı.

Seçmen sayısının 35 milyondan fazla olduğu Ukrayna'da, tek taraflı olarak Rusya'ya bağlanan Kırım'daki 12 seçim bölgesi ile doğudaki Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolünde bulunan 15 seçim bölgesinde seçimler yapılmadı. Resmi verilere göre, doğudaki ayrılıkçıların kontrol ettiği bölgelerde yaşayan 3 milyona yakın seçmen oy kullanamadı.

Öte yandan, seçimleri 41 ülkeden gelen 2 bin 300'den fazla uluslararası gözlemci ile bine yakın gazeteci izledi.