Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çin Borsa bağlantısının ertelenmesinin ardından Şanghay Bileşik Endeksi’nin 2014’ün en uzun süreli kayıp dönemini kaydetmeye hazırlanması ile geriliyor. Brezilya’da bir borsa yatırım fonu (ETF) Başkan Dilma Rousseff’in yeniden seçilmesinin ardından düşüş kaydetti.

Şanghay Bileşik Endeksi üst üste 5. günde gerilemeyi sürdürüyor. PetroChina Co., Hong Kong’da işlem gören Çin hisselerinde yüzde 0.8’lik düşüşe öncülük etti. Ibovespa bağlantılı borsa yatırım fonu NEXT FUNDS Tokyo’da yüzde 6.8 geriledi. Ocean Group JSC, Vietnam polisinin şirket başkanını tutuklamasının ardından yüzde 6.4 değer kaybetti. Samsung Engineering Co. ve Samsung Heavy Industries Co., hissedarlarının bir birleşme planını onaylamasının ardından Seul’da yüzde 7’den fazla prim yaptı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 düşerek Hong Kong saati ile 14:05’te 983.69 puan oldu. Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. CEO’su Charles Li, yetkililerin Hong Kong-Şanghay arasındaki borsa bağlantısına ne zaman yeşil ışık yakacakları hakkında fikri olmadığını belirtti. Rousseff’in başkanlık seçimini 1945’ten bu yana en az farkla kazanması ile ülke ekonomisini resesyona götüren politikaların değişeceği iddiaları zayıfladı.

PT MNC Asset Management fon yöneticilerinden Akbar Syarief, “Çin işlem bağlantısındaki gecikme sürpriz oldu ve piyasa beklentilerine aksi yönde gerçekleşti. Yatırımcılar Brezilya’da yeni bir hükümet olmasını ve reform yapılmasını ümit ediyorlardı, bu da gerçekleşmedi” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 1.9 gerilerken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 10.6 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 0.6 artış gösterirken, 14.6 kat değerleme kaydedildi.