Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin varlık alımlarında ileri gitmeye ne kadar istekli olduğu konusunda bugün ipuçları elde edecek.

Avrupa Merkez Bankası, bugün Frankfurt saati ile 15:30’da, teminatlı tahvil alımlarına geçtiğimiz hafta ne kadar harcama yapıldığını açıklayacak. AMB, deflasyon riskini ortadan kaldırmak için tahvil piyasasına üçüncü kez giriş yaptı.

Traderların geçtiğimiz haftaki tahminlerine göre merkez bankası programın başladığı 20 Ekim’den bu yana üç gün içinde Portekiz’den Almanya’ya en az 800 milyar euro (1 milyar dolar) tutarında varlık satın alımı gerçekleştirdi. Açıklanacak olan resmi bilgiler traderlara AMB’nin ne kadar sürede kurumun bilanço tablosunu 1 trilyon euro kadar genişletme hedefine ulaşacağına yönelik ipucu sağlayacak.

Londra’da bulunan Royal Bank of Scotland Group Plc kıdemli Avrupa ekonomistlerinden Richard Barwell, “AMB’nin bilanço tablosunu genişletmesi bakımından piyasanın isteği çok yüksek. Satın alım miktarının ani bit hayal kırıklığı yaratma ihtimali var” dedi.

Draghi, ekonominin yavaşlaması ve enflasyonun Ekim ayında üst üste 13. ayda da yüzde 1’in altında kalması ile baskı altında. ABD’den Japonya’ya merkez bankaları bilanço tablolarını desteklemek için geniş ölçekli varlık alımları gerçekleştirirken AMB şimdiye kadar böyle bir adım atmaktan çekindi.