Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilya hisse senetlerini içeren exchange traded fonları (ETF), Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in yeniden seçilmesinin ardından, hisse senedi piyasa değerinde 553 milyar dolarlık erime yaratan ve ekonomiyi resesyona sokan politikalarda değişiklik olmayacağı beklentisinin güçlenmesi sonucu, hızlı düşüşler gösterdi.

iShares MSCI Brazil Capped ETF, New York'ta açılış öncesi işlemlerde, yüzde 7.9 düşerek, New York saati ile 04:39'da, 38.27 dolara inerken, Tokyo'da işlem gören benzer bir fon son üç yılın en hızlı kaybını gerçekleştirdi. Devlete ait petrol üreticisi Petroleo Brasileiro SA, Frankfurt'taki işlemlerde yüzde 7.8 düştü. Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi Brezilya'da, hisse senetlerinin gösterge endeksi, Rousseff'in seçimleri kaybederek yerini Senatör Aecio Neves'e bırakacağı beklentilerinin güçlendiği bir ortamda, Mart ayında gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden yüzde 16 yükselmişti.

Ekonominin 20 yılı aşkın süredir hiçbir başkanın döneminde olmadığı kadar yavaş seyretmesine karşın rekor düşük işsizliği sürdüren Rousseff, yüzde 99.99'u sayılan oyların yüzde 52'sini aldı. Ibovespa Endeksi, Rousseff'in iktidara geldiği Ocak 2011'den bu yana yüzde 25 düşerken, Petroleo Brasileiro SA'nın hisseleri yüzde 40 değer kaybetti ve para birimi real dolar karşısında yüzde 33 zayıfladı.

UBS AG'nin gelişen piyasalar strateji müdürü Geoffrey Dennis, "Seçimlerde muhalefetin zafer kazanamamasından dolayı, piyasalarda büyük bir hayalkırıklığı olacak," dedi ve Ibovespa'nın yüzde 7.6 kadar düşebileceğini sözlerine ekledi.