Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Euro Bölgesi ekonomisini canlandırma çabalarının son adımı çerçevesinde geçen hafta 1.704 milyar euroluk (2.2 milyar dolar) ipotekli tahvil alımı yaptığını açıkladı.

Frankfurt’ta bulunan AMB deflasyonu önleyerek toparlanmayı rayına oturtmak için son 6 yılda üçüncü kez piyasaya dönüş yaptı. AMB alımlara 20 Ekim’de başlamıştı.

Yatırımcılar Başkan Mario Draghi’nin bankanın bilançosunu 1 trilyon euroya çıkarma taahhüdünü hangi hızda gerçekleştireceğini anlamak için AMB’nin varlık alım programının ilk haftasını yakından takip etmişti. AMB varlığa dayalı menkul kıymetleri (VDMK) de bu yıl programa dahil etmeyi planlasa da, teşvik bölge ekonomisini canlandırmaya yetmeyebilir.

Londra’daki Societe Generale kıdemli ekonomisti Anatoli Annenkov “VDMK ve ipotekli tahvillerin likidite sorunları var ve AMB’nin alabileceği miktar kısıtlı. Ancak bu iki yıllık bir program ve daha yeni başlıyoruz. Programın ve ekonomik durumun nasıl şekilleneceğini bekleyip göreceğiz” şeklinde konuştu.