Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya’nın perakenda satışları Eylül ayında 4 ayın en büyük yükselişini kaydederek ekonominin Nisan ayında uygulanan satış vergisi artışının olumsuz etkilerinden uzaklaştığına işaret etti. Öte yandan Başbakan Shinzo Abe vergilerde tekrar artış yapılmasını değerlendiriyor.

Japonya Ticaret Bakanlığı’nın Tokyo’da yaptığı açıklamaya göre perakende satışlar Eylül ayında yüzde 2.7 yükseliş kaydetti. Ağustos’ta ise yüzde 1.9 artış görülmüştü. İkinci çeyrekte satışlarda yüzde 1.8 düşüş kaydedilmesinin ardından üçüncü çeyrek dönemde satışlar bir önceki seneye göre yüzde 1.4 artış gösterdi.

Satışların güçlenmesi ile vergide başka bir artış daha yapılmasını destekleyen destek bulabilir. Ancak dünyanın üçüncü büyük ekonomisinin bu yükü taşıma kapasitesi ile ilgili tartışmalar hız kazanıyor. Başbakan Abe’in ekonominin durumu göz önüne alarak bu yıl sonuna vergiye ilişkin kararı vermesi bekleniyor.

Capital Economics ekonomistlerinden Marcel Thieliant, “Eylül ayında perakende satışların yükseliş kaydetmesi, özel tüketimin satış vergisi artırımının olumsuz etkilerinden toparlandığını gösteriyor” dedi.