Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'ye ekonomiye destek sağlamak ve deflasyon riskini ortadan kaldırmak için zayıflatılan euronun bedeli, finans varlıklarından rekor seviyede çıkış yaşanması oldu.

Yabancı ve yurtiçinde yatırımcıların Ağustos itibarıyla 6 aylık dönemde Euro Bölgesi’nden 187.7 milyar euro (239 milyar dolar) tutarında sabit gelir çıkışını teşvik etmesi ile para biriminin ilk işlem gördüğü 1999’dan bu yana AMB’nin verilerindeki en büyük miktara ulaşılmış oldu. Bu durum euroyu aşağı itmeye yardımcı oldu ve euro 9 gelişmiş piyasa para birimi sepeti karşısında yüzde 2.7 gerileyerek 2010 sonlarında başlayan Euro Bölgesi borç krizinden bu yana en büyük düşüşü kaydetti.

Londra’daki BNP Paribas SA kıdemli küresel para birimi stratejistlerinden Phyllis Papadavid, “Yabancı ve yurtiçinde yatırımcıların talebi eşit ölçüde negatif seyrediyor ve ileriye bakıldığında euroyu zayıflatan önemli faktörlerin olacağı görülüyor. G-10’da en kötü performansı gösterenler arasına girecek” dedi.

Draghi deflasyon riskini bertaraf etmek ve ihracatı rekabet edilebilir hale getirmek için euronun düşük kalması ihtiyacını kabul ederken, stratejistler çıkışların agresifleşmesi halinde Euro Bölgesi ekonomisini zayıflatma riski bulunduğu uyarısında bulunuyor.