Taner Yıldız: Umutlarımız azalıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "Zaman ilerliyor. 18 işçi kardeşimizle alakalı umutlarımızın azaldığını söylemem gerekir" dedi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karaman Ermenek'te maden kazası yaşanan işletmede yürütülen çalışmalara ilişkin, ocakta bir kısım tahkimatın bozulmuş olmasıyla 1-2 metrelik çöküntüler oluştuğunu, bu nedenle suyu ve çamuru tahliye ederken tahkimat yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Bakan Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Karaman Ermenek'te maden kazası yaşanan işletmede yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yıldız, maden ocağındaki çalışmaların kesintisiz devam ettiğini söyledi. Önceliklerinin suyu tahliye etmek olduğunu ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:
"Su tahliyesinde herhangi bir sıkıntımız olmadı ama suyu tahliye ettikçe arkasından çamurun ve bozulan tahkimatın geldiğini gördük. Suyu boşalıyoruz, yaklaşık yatayda 16 metreye kadar su boşaltıldı ancak boşalttığımız yerlerde bir kısım tahkimatın bozulmuş olmasıyla 1-2 metrelik çöküntüler oluştu. Bu bizim için hem suyu tahliye etmek hem çamuru tahliye etmek hem de bir yandan madencilikle ilgili tahkimat yapmayı zorunlu kılıyor. Zaman ilerliyor. 18 işçi kardeşimizle alakalı umutlarımızın azaldığını söylemem gerekir."
İşlerinin kolay olmadığını, zaman alacağını, bütün ekiplerin kesintisiz çalıştığını vurgulayan Yıldız, çalışmalara katkı sağlayacak 30'a yakın kurumun faaliyetlere katıldığını bildirdi.
Malzeme tedarikiyle alakalı bir sıkıntı olmadığını, yeni malzeme arayışları bulunmadığını dile getiren Yıldız, zamanla mücadele ettikleri için hem nefeslikte hem desandrede iki ayrı koldan çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.
Ocağın ne zaman boşaltılacağına ilişkin öngörülerinin olup olmadığı yönündeki soru üzerine Bakan Yıldız, her metreyi aştıklarında karşılarına yeni şeyler çıktığına işaret etti.
Ocağa 5-6 bar civarında gelen suyun, tahminen çamurlu suyun içeride oluşturduğu tahribatı henüz görmediklerine dikkati çeken Yıldız, şöyle konuştu:
"Her ulaştığımız metre, bize yeni bir tablo çıkartıyor. Bizim o tabloyu, problemi çözmemiz lazım. Suyu aktarmak önceliğimizdi ama suyu aktardıktan sonra çamurun ve tahkimatın bozulduğunu gördük. O tahkimatı yapmadan, bu çalışmayı yapacak arkadaşların güvenliğini sağlamadan çalışmayı sürdüremeyiz. 24 saat çalışma var, bu çalışmanın adının ille su aktarmak olarak anlaşılmaması lazım. Bize yeni gelecek tabloların ne olacağını bilemeyiz. İleride temiz suya geleceğimiz nokta varsa ocağın eğimlerine, plato yaptığı düz yerlere bakarak söylüyorum, güvenliği sağlayarak gerekli çalışmaları yapmamız lazım. Özellikle ocağın giriş alanıyla alakalı çalışmaların rahatlatılması için bir kısım tedbirler almak zorundayız ki çalışanlar orada daha aktif olsun. Bütün kamuoyu bilsin ki burada kesintisiz 24 saat bir çalışma yapılıyor, başlıkları, içerikleri değişmek kaydıyla."
"1-1,5 metrelik çökmeler oldu"
Ocakta 1-1,5 metrelik çökmeler olduğu bilgisini veren Yıldız, "İleride göçüklerle karşılaşabilir miyiz, karşılaşabiliriz. Şu anda bunu bilmiyoruz. Suyun oluşturduğu basınçla yaşanan deformasyon, bozulma yapılmadan ilerlenemiyor. Tavanı güvence altına almamız lazım ki orada ilerlenebilsin ve en son noktalara kadar ulaşılabilsin" ifadesini kullandı.
Uyarlar'ın madencilik faaliyetleri
Taner Yıldız, Uyarlar ailesinin madencilik faaliyetleri ve buralarda yaşanan kazalara ilişkin soruları yanıtlayarak, şunları kaydetti:
"Biz Uyar Madencilik'in çalışmalarından memnun değiliz. Bu madenlerin sahiplerini anlamadığımızla ilgili bir şey söylemedim. Üzerilerine ruhsatlı, buradaki yapının amcasının üzerine olduğu söylendi, Soma'dan sonra üzerlerinde ruhsat varsa bu ruhsatların kaldırılması talimatı verdim. Biz hem işçi kardeşlerimizin hukukunu koruyarak hem de makul ölçülerde işçi sağlığı ve iş güvenliği sınırları içerisinde yerli kömürün üretilmesiyle alakalı politikalar üretiyoruz.
Dün Sayın Cumhurbaşkanımız da Başbakanımız da açıkça ifade etti, kusurun açığa çıkarılmasıyla alakalı kimsenin tereddüdü olmasın. Bu konudaki irademiz tamdır. Dünyadaki yaptırımlar, cezalar değil, ahiretteki vebale de inanan insanlarız. O yüzden kimsenin gözünün yaşına bakmayız. İster Uyar olsun ister uymayan, bu konuda tavizimiz olmaz. Buradaki aynı şirket değil. Akrabası olduğu söyleniyor. Asıl ruhsat burada kendisinin üzerine değil."
Bakan Yıldız, kurtarma çalışmalarına odaklanılmışken buradaki yoğunlaşmanın başka konularla bozulmaması gerektiğini, idari ve adli tüm çalışmaların yapıldığını vurguladı.
"Olanları birebir paylaşıyoruz"
İlerleyen metrelerde göçüklerle de karşılaşabileceklerini ifade eden Yıldız, "Burada basınçlı çamurla beraber su geldi. Nereyi dağıttığını, hangi tahkimatı bozduğunu şu anda bilmiyoruz ama göçük varsa da göçük oldu deriz. Bu nereden kaynaklandı, son derece ortada. Basınçlı çamurla beraber su geliyor ve ahşap tahkimatları rahatça dağıtabiliyor. Dağıttığı yerden tavan çökebilir. Şu anda şantiyede maden ocağında ne oluyorsa birebir paylaşıyoruz" diye konuştu.
"Suyun beşte biri azaldı diyebilir miyiz" sorusuna Yıldız, "Hayır" yanıtını verdi.