Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikel, Çin’in imalat sanayi verisi öncesinde Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) beklenmedik şekilde parasal genişlemeyi artırması ile sanayi metallerinin çoğunda yükselişe öncülük etti

BOJ, hükümet tahvili varlıklarını 80 trilyon yen (722 milyar dolar) seviyesine yükselteceği açıklamasında bulundu. Bloomberg News anketine katılan analistler dünyanın en büyük sanayi metali kullanıcısı Çin’de imalat PMI’ının Ekim ayında 51.2’ye yükseleceği tahmininde bulunuyor. Veri Eylül ayında 51.1 seviyesindeydi. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor.

Ululararası Bakır Çalışmaları Grubu verilerin göre Çin ve Japonya 2013 yılında bakır cevheri ve konsantrelerinin en büyük ithalatçıları olma özelliği taşıyor.

Tokyo’daki Fujitomi Co. emtia brokerlarından Kazuhiko Saito, “BOJ’un açıklaması piyasayı şaşırttı ve piyasa güvenini destekledi” dedi.

Üç ay vadeli nikel kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 1.3 kadar yükselerek ton başına 15,974 dolar oldu ve Tokyo saati ile 15:15’te 15,970 dolardan işlem gördü. Metal yükselişi 4. güne taşıdı ve bu hafta yüzde 6.4 yükseliş kaydederek 8 aydan bu yana ilk ve Mayıs ayından bu yana en büyük haftalık kazanca ilerliyor.

Bakır Londra’da yüzde 0.6 artış ile ton başına 6,778 dolara geldi ve Temmuz’dan bu ayan ilk aylık yükselişe ilerliyor. Korea Exchange Bank Futures Co.  metal traderlarından Chae Un Soo, “Metal, Endonezya ve Peru’daki planlı grevlerin üretimi aksatacağı speklasyonu ile destek buldu” diye konuştu.

Aralık vadeli bakır kontratı  New York’ta yüzde 0.8 artarak pound başına 3.0875 dolar oldu. Ocak vadeli bakır kontratı Şanghay’da yüzde 0.5 yükseliş ile ton başına 47,760 yuandan (7,817 dolar) alıcı buldu.

LME’de işlem gören tüm metaller kalay hariç yükseliş kaydetti. Kalay değişiklik göstermedi.